Po alarmující zprávě BIS o aktivitách Ruska a Číny v ČR zazněla ze Sněmovny radikální slova. Týkají se naší diplomatické mise v Moskvě

03.12.2018 16:45

Bezpečnostní informační služba uveřejnila zprávu za rok 2017. Varuje v ní před nátlakovými akcemi Ruska a Číny na Česko. Tyto dva státy se prý snaží ovlivňovat české politiky měrou vrchovatou. Co na to říkají čeští politici? Nahlédněte.

Po alarmující zprávě BIS o aktivitách Ruska a Číny v ČR zazněla ze Sněmovny radikální slova. Týkají se naší diplomatické mise v Moskvě
Foto: Hanka Brožková KPR
Popisek: Prezident České republiky Miloš Zeman a prezident Čínské republiky Si Ťin-pching

Místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost Jiří Mašek (ANO) konstatoval, že BIS vlastně neříká nic až tak nového, byť nezastírá, že tyto zprávy považuje za důležité. „Předpokládám, že budou předmětem dalšího projednávání na některém z dalších výborů,“ uvedl Mašek ve vyjádření pro Českou televizi.    

„Já našim bezpečnostním službám velmi věřím. To, na co upozorňují, je velmi důležité, ale já bych to nechtěl strhávat na jednu stranu,“ podotkl Mašek. „Musíme umět komunikovat navenek, musíme umět obchodovat, ale musíme si být vědomi rizik s tím souvisejících,“ podotkl poslanec.

Anketa

Podporujete Viktora Orbána?

97%
3%
hlasovalo: 14533 lidí
Toto platí jak o obchodování s Ruskem, tak o obchodování s Čínou. Měli bychom se zkrátka mít na pozoru. „Musíme být připraveni na to, že v zahraničních delegacích mohou být přítomni např. důstojníci zahraničních tajných služeb a podobně,“ doplnil Mašek. „Tyhlety dvě věci (obchod a špionáž) jsou dvě misky vah,“ doplnil zákonodárce.  

Z čínské strany prý Mašek čekal mnohem větší investice v České republice. Z čínské strany tato ekonomická stránka prý „poněkud pokulhává“.

Další člen výboru, poslanec Lukáš Kolářík (Piráti), konstatoval, že zprávy BIS jen potvrzují to, o čem se v Česku už delší dobu mluví. „Vliv zahraničních mocností tady je a nějaké jejich zájmy, ať už obchodní nebo politické, se tu objevují. Já si myslím, že to pro Českou republiku riziko opravdu je,“ poznamenal Pirát. Považoval by proto za správné, kdyby se zrodila nějaká komise, která by se zájmy mocností v Česku zabývala a případně by nabízela i řešení, jak z těchto problémů vybřednout.

I Kolářík má za to, že ruských diplomatů je tu víc než diplomatů jiných států. Pirát by tento problém rád řešil. A to možná i za cenu toho, že by Rusko reagovalo snížením české diplomatické mise v Rusku. Tam je třeba zvážit, zda potřebujeme naše pracovníky v Rusku tak moc, že jsme tady ochotni tolerovat ty ruské. „Čínský vliv vnímám stejně jako vliv ruský nebo americký či jakékoliv jiné mocnosti. U toho Ruska a Číny tam ještě hraje vliv i to, že to nejsou úplně demokratické režimy,“ upozornil.

Poslanec Pavel Žáček (ODS) ve veřejnoprávní televizi ocenil práci, kterou odvádějí BIS i Vojenské zpravodajství. Pokud jde o dezinformace zejména z ruské strany, tak musíme umět rozkrývat lži a nesmysly, které jsou v Česku někdy šířeny. Občany bychom měli už od školy připravovat na to, jak rozpoznat šíření zjevné lži. V tuto chvíli na to prý bohužel české školství připraveno není.

Pokud jde o Čínu, tak bychom si prý měli dávat pozor na novou Hedvábnou stezku. Teoreticky by se nám také mohlo stát, že Číňané ukradnou některé naše technologie. O Číně je totiž všeobecně známo, že nezískává technologie standardním způsobem, tedy nákupem. Tak to alespoň vidí Žáček.

Před vlivem Ruska a Číny varoval také poslanec KDU-ČSL Jan Bartošek. Ruská diplomatická mise se velikostí podobá malé české vesnici a my bychom to podle Bartoška neměli nechat jen tak. „Rusko nerozumí domluvě, Ruko rozumí jenom síle. Ač se mi to nelíbí, tímto způsobem se budeme muset s Ruskem do budoucna bavit,“ prohlásil nekompromisně Bartošek. Tuto politiku zkoušel prosazovat už v koaliční vládě s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD), ale od něj prý slyšel, že jakákoli snaha v tomto směru je dopředu marná.

Čína by do budoucna mohla prý být ještě nebezpečnější než Rusko.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…