Po čtyřech ústavních činitelích prokáží loajalitu k čínským přátelům i občané. Jindřich Šídlo navrhl znění dopisu, který bychom mohli podepisovat

23.10.2016 9:05

Dopis „prostých obyvatel České lidové republiky“ pro čínského prezidenta sepsal pro Seznam Zprávy komentátor Jindřich Šídlo. Reaguje tak na dopis čtyř ústavních činitelů, kteří se distancovali od setkání dalajlámy s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL).

Po čtyřech ústavních činitelích prokáží loajalitu k čínským přátelům i občané. Jindřich Šídlo navrhl znění dopisu, který bychom mohli podepisovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dalajláma s duchovním Tomášem Halíkem

„Slova nemohou vyjádřit naši lítost nad incidentem, který se v minulých dnech odehrál v Praze, kdy se dva ministři demokraticky zvolené vlády svobodné a suverénní země bez dovolení Ústředního výboru Komunistické strany Číny sešli s jakýmsi turistou v oranžovém prostěradle,“ zmínil Šídlo úvodem s tím, že naše země chce i nadále ukazovat mile krtečkovskou tvář. 

„Oceňujeme proto moudré stanovisko nejvyšších stranických a státních představitelů Zemana, Štěcha, Hamáčka a Sobotky, kteří Vás, doufejme, dokázali přesvědčit, že žádný předklon není tak hluboký, abychom jej nedokázali provést a zopakovat, kdykoliv o to velvyslankyně Čínské lidové republiky požádá na schůzce s poradcem prezidenta Hynkem Kmoníčkem a klidně i kdykoliv jindy,“ rýpe dále Šídlo.

Původní text ZDE.

Podle jeho slov nejde o zasahování do vnitřních záležitostí České republiky. „Neboť víme, že právě Vaše země je na takové zasahování velmi citlivá. Dobří přátelé si ale přece mohou říkat i méně příjemné věci – a ujištujeme Vás, že my Vám rozhodně nic nepříjemného říkat nechceme,“ říká Šídlo. 

„České zákony bohužel neumožňují oba členy vlády okamžitě popravit, jak by se to stalo ve Vaší krásné zemi. Stejně tak můžeme jen obtížně vyhovět přání čínské ambasády v Česku, podle níž by bylo alespoň vhodné oba ministry vyloučit z komunistické strany. Bohužel, pánové Herman a Bělobrádek nejsou členy komunistické strany, ale strany lidové, protože v Česku jsou zatím povoleny i další politické strany, které mezi sebou zápolí o mandát občanů ve svobodných volbách,“ tvrdí. A uvádí, že jde o odkaz exprezidenta Václava Havla, který se pokusí nejvyšší straničtí a státní představitelé co nejdříve zničit. 

„Velmi dobře si uvědomujeme, jak moc je naše země té Vaší zavázána. Bez Vaší pomoci bychom byli o mnoho chudší – materiálně i duchovně. Jen díky Vašim investicím například vznikl pořad, v němž manželka kancléře prezidentské kanceláře může svobodně vyzpovídat mluvčího prezidentské kanceláře,“ zmínil Šídlo pořad TV Barrandov. A neopomněl ani na Slavii. „Jen díky pomoci a solidaritě všeho čínského lidu mohla Slavia Praha koupit za víc než 30 milionů korun fenomenálního útočníka Gina van Kessela a po pěti zápasech ho posadit na tribunu, což si mohou dovolit opravdu jen velké kluby,“ dodal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…