Po demokracii jsem toužil už od dětství, rozpovídal se Petr Fiala. Kromě Pirátů prý moc možností na koalici není

12.07.2021 20:47

Šéf ODS v otevřeném rozhovoru pro server Reflex.cz uvedl, že víra mu dává smysl života. Boha našel postupně, rozumově. Víra podle jeho slov určuje jeho přístup k životu i politice. V rámci povolební spolupráce a teoretického úspěchu koalice SPOLU ve volbách rázně vyloučil jakoukoliv spolupráci s hnutím ANO. V rámci zvládání pandemie pak vyzdvihl přínosy kvalitního trasování a sekvenování.

Po demokracii jsem toužil už od dětství, rozpovídal se Petr Fiala. Kromě Pirátů prý moc možností na koalici není
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Anketa

Pokud denní počet nakažených covidem-19 opět vzroste do tisíců, budete pro zavírání restaurací a obchodů?

37%
hlasovalo: 9563 lidí

„Já jsem došel k víře spíše rozumovou cestou,“ uvedl v jednom z osobnějších a otevřenějších rozhovorů šéf ODS s tím, že k víře dospěl velmi postupně. Věří, že svět byl stvořen i v existenci Boha, vadí mu, že se z víry v médiích stává karikatura. Podle svých slov se nechal pokřtít v době hlubokého komunismu v roce 1986. „Bylo to pro můj život zásadní v mnoha směrech,“ připustil a pokračoval, že je to i v politice svým způsobem určující. Vysvětluje to tím, že víra znamená výklad světa a uznávání různých hodnot a principů. Dokáže také pomoci vidět smysl života, mít naději nebo být oporou v jistých životních utrpeních. „Pro mě je víra určitým životním směřováním a vytváří různé mantinely,“ uvedl s tím, že podle jeho názoru to není v rozporu s rozumem.

V rozhovoru se dostal i ke svému dětství. „Byl jsem vychováván v demokratickém duchu v ideálech první republiky. Pro mě demokracie a svoboda je něco, po čem jsem toužil víceméně od dětství,“ popsal svoje dospívání a dodal, že  zkušenost holokaustu ho vede nejen k velké opatrnosti před nenávistí, ale také před přeháněním a velkými emocemi a vášněmi v politice. Připustil dále, že nesnáší všechny formy rasismu. V každém člověku je možné vidět dobro, souhlasil dále. Lidi ale posuzuje podle jejich činů. A v tomto kontextu odpověděl moderátorovi, že činy Andreje Babiše nejsou určitě dobré.

Došlo i na téma blížících se voleb. V případě úspěchu slibuje nezvyšování daní. „To garantuji,“ řekl rázně. Vsází na snížení deficitu spíše úsporami a vyššími příjmy díky růstu ekonomiky. Ušetřit chce asi 100 miliard třeba na dotacích firmám, vyšší HDP pak dodá přibližně stejně, což podle Fialy stačí. „Tohle současné zadlužení v žádném případě nepomáhá rozvoji České republiky,“ dodal.  

V rámci povolebního vyjednávání a úspěchu koalice SPOLU rázně vyloučil povolební spolupráci s hnutím ANO, a to i v případě bez Andreje Babiše. Na politické scéně moc partnerů nevidí, kromě koalice s Piráty a Starosty. „Pracujeme na tom, abychom byli nejsilnější ve volbách. Po volbách chceme udělat koalici s demokratickým uskupením, které si přeje změnu. To je jasná odpověď,“ řekl a dodal, že nyní je potřeba přesvědčit voliče.

Co se týká zhodnocení pandemie a kroků vlády, Fiala si stojí za tím, že volání po zrušení nouzového stavu a některých opatření loni v prosinci bylo správné. Podle něj je potřeba postupovat podle pandemického zákona. Připustil, že v době nezbytně nutné po krátkou dobu je možné sáhnout po opatření nouzového stavu, ale není podle něj možné mít nouzový stav po celou dobu žití s covidem. „Bylo by nejlepší mít kvalitní vládu, která dokáže podle pandemického zákona přijímat opatření, která jsou platná a nejsou v rozporu se zákonem,“ apeloval. V kontextu znepokojivého trendu růstu mutace delta pak vyzdvihl hlavně trasování. „Hlavně to vyžaduje trasování a sekvenování,“ nastínil řešení s tím, že na základě těchto informací lze následně přijímat další opatření. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…