Po roce 1989 stát zanedbal dva zásadní úkoly, zaznělo u Moravce

13.05.2018 13:33

Moderátor Václav Moravec přivítal v Žižkovské věži ministryni financí v demisi za hnutí ANO Alenu Schillerovou, viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Radka Špicara, místopředsedu Českomoravské konfederace odborových svazů Víta Samka a vyslechl si slova o nesmyslné superhrubé mzdě, platech v Česku, důchodové reformě a cenách za vodu. Ta je v Česku vyšší než v Izraeli.

Po roce 1989 stát zanedbal dva zásadní úkoly, zaznělo u Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

Vláda Andreje Babiše v demisi by ráda zrušila tzv. superhrubou mzdu a také chce snížit daně. Jenže pro tento krok nemá Babiš dostatečnou podporu ve Sněmovně.

„Já bych nejprve chtěla připomenout, kdy byl tento nesmysl – superhrubá mzda – zaveden. Bylo to v roce 2012. Už minulá vláda ho chtěla zrušit, ale nechtěla to udělat jako pouhé administrativní opatření. Proto jsme to připravili teď do daňového balíčku. Je to výsostně politická věc, pro kterou teď nemáme politickou podporu,“ prohlásila členka vlády. Schillerová prý chtěla ponechat lidem v kapsách 27 miliard korun, ale nenašla pro to politickou podporu. Vláda ale údajně neklesá na mysli a chystá se zlevnit vodu. Zatímco v Izraeli stojí kubík vody asi 60 korun, v Česku je to v průměru 80 korun. Ke zlevnění by mohlo dojít v průběhu roku 2020.

Podle ministryně by se měla také zrušit řada daňových výjimek. Samek zrušení superhrubé mzdy jednoznačně podpořil. Je totiž toho názoru, že šlo o pravicový nesmysl. Odboráři jsou si však vědomi toho, že o komplexní daňový zákon se povede velký boj. A aby svá slova podpořil, okamžitě varoval před rušením daňových výjimek. „Za každou výjimkou je bohulibý záměr,“ podotkl Samek. Schillerová okamžitě oznámila, že o změnách v daňových výjimkách uvažuje, ale je velmi skeptická k tomu, že na zrušení alespoň několika daňový výjimek nakonec dojde. „Říct populisticky a jednoduše: zlikvidujeme to, bude to prosté, to nelze,“ přisadil si Samek. Jak Špicar, tak Schillerová uznali, že mnohé výjimky mají smysl.

Schillerová zdůrazňovala, že se jí podařilo dodržet závazek Ministerstva financí daně nezvyšovat. „Nebudeme zvyšovat daně a nebudou se zavádět žádné nové daně,“ prozradila zlomek z dohod mezi ANO a ČSSD.

Když se konečně dostal ke slovu Radek Špicar, zdůraznil, že české zaměstnavatele zatěžují obrovské vedlejší náklady práce v podobě odvodu na sociální pojištění a zdravotní pojištění. „Právě proto, že si stát udělal ty dva zásadní úkoly od roku 1989,“ zlobil se Špicar před kamerami. Měl na mysli zásadní důchodovou reformu a zásadní reformu financování zdravotnictví. Dokud tyto reformy neprovedeme, budeme mít problémy.     

Schillerová mu dala za pravdu. Podle ministryně potřebujeme důchodovou reformu, ale reformu, která přežije jedno volební období. „A na takovou reformu my tu čekáme dvě dekády,“ ozval se v tu chvíli Moravec. Členka vlády obratem dodala, že tato vláda zvyšuje seniorům penze, ale je si vědoma toho, že se bez důchodové reformy neobejdeme. Samek okamžitě varoval, že snížení vedlejších nákladů práce může tvrdě zasáhnout budoucí důchodce, protože české důchody jsou financovány právě skrze tyto odvody.

Odbory by přivítaly, kdyby se omezil transfer zisků vygenerovaných v Česku do zahraničí. Špicar okamžitě dodal, že naším největším problémem je celková levná ekonomika. „My jsme ekonomika vlastněná zahraničním kapitálem... A jsme málo digitalizovaná a robotizovaná ekonomika,“ varoval Špicar. Vláda by z České republiky měla udělat aktraktivní zemi, aby majitelé firem reinvestovali své zisky právě v Česku. To by znamenalo zjednodušit výstavbu nových projektů, např. IT center, ale i zjednodušit daňový systém, aby se majitelům vyplatilo nechat zisky v Česku. Sektorová daň rozhodně není dobrým nápadem.  

Schillerová konstatovala, že soukromé investice v Česku už rostou. „Úroveň české ekonomiky je vynikající. Prostě přiznejme si to a řekněme to národu, je skvělá,“ řekla jasně. Ale platy by podle jejího názoru ještě měly vzrůst.

Než se hosté rozloučili s diváky, Moravec ještě otevřel debatu o státních rozpočtech. Podle Schillerové se vládě podařilo snížit zadlužení země. „Já si myslím, že to je na pochvalu,“ ocenila sama sebe. „Pro mě je prioritou vyrovnaný rozpočet. Už jsem to řekla xkrát, a protože mluvím pravdu, tak se nikdy nemohu splést,“ doplnila ještě dáma. Když odečteme evropské peníze, prý už máme vyrovnaný státní rozpočet.

Špicar však zdaleka tak nadšený nebyl. „My děláme, co můžeme. My vám posíláme peníze, vy máte peníze z národních zdrojů, z evropských zdrojů a vy pořád připravujete deficitní rozpočty,“ zlobil se viceprezident Svazu průmyslu ČR. „My jsme za poslední čtyři roky postavili osm kilometrů dálnic ročně. My máme peníze a my nevíme, co s nimi,“ zlobil se Špicar. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…