Po volbách nás čeká delší angažmá vlády Jiřího Rusnoka, tipuje starosta Uničova z ODS

14.10.2013 14:36

Dalibor Horák (ODS) byl v posledních letech velmi znepokojený nad vnitřním fungováním Občanské demokratické strany. Jakou šanci dává ale nyní straně na úspěch a proč on sám na poslední chvíli stáhl svou kandidaturu? V rozhovoru, který poskytl našim stránkám, jsme ale rozebrali také některé aktuální sociálně patologické jevy společnosti, a nejen to. Svěřil se i svými úspěchy a pohledem na transparentnost radnice, v jejímž čele stojí od roku 2010.

Po volbách nás čeká delší angažmá vlády Jiřího Rusnoka, tipuje starosta Uničova z ODS
Foto: Redakce
Popisek: Starosta Uničova Dalibor Horák (ODS)

Podle vašich slov je Občanská demokratická strana zralá na to, aby prošla očistným ohněm voleb, a z dlouhodobého hlediska se jí to nepochybně vyplatí. Podle čeho tak soudíte? A domníváte se, že se straně i přes nepříznivou startovací pozici podaří nyní uhájit prvenství na pravici?

V posledních letech jsem byl velmi znepokojený nad vnitřním fungováním Občanské demokratické strany. Tento svůj pocit jsem opakovaně prezentoval na mnoha vnitrostranických akcích na všech úrovních. Složení kandidátek pro předčasné volby do Poslanecké sněmovny v jednotlivých regionech mně víceméně přesvědčily o tom, že ve straně je stále dostatek osobností, se kterými stojí za to se na jedné platformě potkávat. Jestli tento můj názor sdílejí také voliči, o tom se zanedlouho přesvědčíme. Straně bych samozřejmě přál co nejlepší volební výsledek, ale zároveň je zřejmé, že zejména TOP 09 má našlápnuto na volební výsledek, se kterým bude občanským demokratům přinejmenším silným konkurentem.

Vy osobně dáváte také přednost spolupráci s politickými subjekty s jistou historií a i po posledních sněmovních volbách jste upřednostňoval vznik koalice s ČSSD. Vítáte tak prohlášení strany, že Občanští demokraté vylučují jakoukoli povolební koalici s hnutím ANO Andreje Babiše, Úsvitem senátora Tomia Okamury, blokem Hlavu vzhůru a SPOZ? Z pravicových stran tak totiž zbývá jen spolupráce s TOP 09 a Starosty. Domníváte se, že v předchozím volebním období se spolupráce osvědčila? Podle některých kritiků, a to i z řad ODS, totiž musela v řadě svých programových priorit ODS ustoupit a často dokonce i na úkor idejí strany.

Vámi zmiňované prohlášení je zcela v souladu s mými názory. Nijak nadšeně bych se ke spolupráci s vyjmenovanými politickými subjekty nehlásil. Na druhé straně je pravda, že se zástupci ODS v minulé vládní koalici nechali politiky TOP 09 příliš tlačit ke zdi. V té době jsem se k tomu poměrně hlasitě kriticky vyjadřoval, ale nedomnívám se, že by přímo tato skutečnost byla příčinou vládní krize. Fakt, že politické subjekty v koalici musí slevovat ze svých programových priorit, je nepříjemný, ale přirozený. Otázkou je, kde má toto slevování své meze, které nelze překročit. Myslím si, že pokud Občanská demokratická strana v minulé vládní koalici tyto meze nepřekročila, tak se jim nejméně nebezpečně blížila.

V těchto souvislostech se také domnívám, že vzhledem k podobným prohlášením mnoha politických subjektů navzájem bude novou vládní koalici neobyčejně těžké, ne-li nemožné, sestavit. Osobně bych tipoval, že nás, vzhledem k preferencím voličů a rozmělnění politické scény, po volbách čeká delší angažmá vlády Jiřího Rusnoka.  

Domníváte se také, že naše centrální politická scéna by potřebovala jako sůl příliv nových osobností z regionů, které by na současné problémy pohlížely střízlivě, bez zkreslení pražskou optikou. Jak tak v tomto směru nahlížíte na kandidátku ODS, kde byť je řada starostů, lídry jsou převážně bývalí poslanci? A proč vy osobně nekandidujete?

V tom, že by místa lídrů obsadili především bývalí poslanci, se mýlíte... Když se podíváme podrobně na kandidátky Občanské demokratické strany ve čtrnácti volebních krajích, pak zjistíme, že pouze na pěti z nich najdeme pod číslem jedna dřívější poslance. Většinu z nich osobně znám a podporuji je. Namátkou jmenuji alespoň Miroslavu Němcovou a Jiřího Pospíšila. Zrovna tak, a to už mnoho let, podporuji politickou kariéru olomouckého lídra – primátora Martina Novotného. Příznačné je, že svou kariéru kdysi startoval na jednom ze stranických sněmů v našem městě Uničově. Na olomoucké kandidátce není žádný jiný zástupce vyšších politických pater Občanské demokratické strany.

Já osobně jsem svou kandidaturu stáhl na poslední chvíli, když bylo zřejmé, že na kandidátce bude poměrně vysoký počet kolegů – starostů, ale naopak méně žen, podnikatelů a živnostníků. Proto jsem požádal, aby mne na kandidátce nahradila má kolegyně, zkušená komunální politička, bývalá místostarostka města Uničova, místopředsedkyně Tělovýchovné jednoty Uničov a dlouholetá živnostnice Iveta Janků. Mým cílem bylo dosáhnout co nejvyrovnanějšího složení kandidátky z profesního i genderového hlediska. Za tímto svým rozhodnutím si stojím, považuji ho za rozumné a kandidátku plně podporuji.

V komunální politice se pohybujete již řadu let. Co se ale snažíte jako starosta dělat, aby byl městský úřad vůči občanům co nejvíce otevřený a transparentní?  A myslíte si, že má město v tomto směru k občanům nějaké resty?

Městský úřad v Uničově je, včetně dveří kanceláře starosty, otevřen pro kohokoli po celou pracovní dobu každý pracovní den. Zrovna tak můj telefon není nikdy vypnutý a přijímám veškeré hovory. Pokud nemůžu hovor přijmout hned, pravidelně volám nazpět na zmeškaný hovor. Každý rok provádíme šetření spokojenosti mezi občany se službami úřadu s velmi dobrými výsledky. V poslední době se velmi snažím o využití elektronických médií ke komunikaci zejména s mladší generací. Mnoho občanů si na to zvyklo a pravidelně mně zásobují různými velmi otevřenými dotazy a připomínkami. Facebookové diskuse jsou někdy doopravdy časově náročné a některé povinnosti pak musím plnit po pracovní době, ale ta starostova je vlastně neomezená, takže nad tím nijak nehořekuji. Kdyby mně to nebavilo, tak se tomu nevěnuji. Z výše uvedeného je zřejmé, že si žádné zvláštní resty, co se týče komunikace s občany, neuvědomuji. Pokud má někdo jiný názor, může mi ho kdykoli sdělit.  Jak už jsem napsal, dveře mé kanceláře jsou otevřené a telefon dostupný vždy a pro všechny, pokud tedy zrovna nejsem mimo úřad.

Budete chtít obhájit příští rok mandát starosty? A co považujete nyní za své největší úspěchy? Podařilo se vám naplnit všechny vaše předvolební priority?

V příštím roce se v komunálních volbách určitě pokusím o obhájení pozice starosty. Za svůj největší osobní úspěch považuji to, že se mi s největší pravděpodobností podaří volební období ve funkci dokončit. Pokud se rozhlédnete po radnicích, a to nejen v Olomouckém kraji, zjistíte, že každému z kolegů se to nepodařilo. Co se týče předvolebních priorit, některé z nich padly za oběť už zmiňovanému koaličnímu vyjednávání. Pokud se jedná o Programové prohlášení Rady města Uničova pro období 2010 – 2014, to bylo natolik obsáhlé, že některé jeho body se určitě budou opakovat i v následujícím období.

Nedávno Česká televize uvedla premiéru dokumentu ,,Šmejdi“. Uničov byl prvním městem, které již v roce 2010 zakročilo proti nekalým praktikám podomních prodejců. Podařilo se je tak z města skutečně vymýtit? A jak dokument hodnotíte?

Při koncipování nařízení města s názvem Tržní řád, které tyto praktiky na území města Uničova zakazuje, jsme si určitě nedělali iluze o tom, že tento nešvar beze zbytku vymýtíme. Spíše šlo o to, dát občanům do ruky účinný instrument, na jehož základě by se těmto praktikám mohli bránit. To se podařilo. Na druhé straně mě mrzí, že k této činnosti se v poslední době uchylují i takové instituce, jako například Česká pošta. Boj proto bude určitě během na delší trať. Co se týče samotných předváděcích akcí, popisovaných v dokumentárním filmu, velmi mě těší, že tento problém už před mnoha lety naplno pojmenovala ve funkci redaktorky Magazínu MF Dnes uničovská rodačka Jana Kolomazníková – Míčová.

Dalším aktuálním problém, který řeší čím dál více měst je zvyšující se počet bezdomovců v ČR. Podle ministra práce Koníčka je v současnosti kolem 30 tisíc lidí bez domova, stejná situace však prý hrozí až 100 tisícům občanů. Přišel tak nedávno s koncepcí, co by všechno stát měl zařídit, aby se alarmující stav zmírnil. Vítáte opatření a máte s bezdomovectvím problémy i v Uničově?

Město Uničov bylo, stejně jako jiná místa v republice, konfrontováno s problémem bezdomovectví již počátkem devadesátých let minulého století po první amnestii Václava Havla. Nedlouho poté začalo město v reakci na tento problém ve své režii provozovat azylový dům, který je dnes nedílnou součástí příspěvkové organizace Centrum sociálních služeb Uničov. Z tohoto pohledu je Uničov ve výhodě, kdo potřebuje střechu nad hlavou, tomu ji toto zařízení lacino poskytne. Platby jsou většinou hrazeny přímo ze sociálních dávek klienta. Uničov je v této oblasti o krok vepředu proti okolním městům, která podobným zařízením nedisponují a čas od času musí likvidovat lokality, ve kterých se bezdomovci zdržují. Pro takováto města pak nastává poměrně těžko řešitelný problém, kam tyto lidi umístit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…