Po volbách zrušíme daňové ráje, ohromil Drtinovou šéf Změny. A tím zdaleka neskončil

11.10.2013 20:01

Jan Korytář, předseda hnutí Změna, dříve člen strany Zelených, představoval v Interview Daniely Drtinové program svého hnutí. Vedle porodních domů či odvolatelnosti politiků prosazuje údajně zrušení daňových rájů, „přirozené“ kvóty či korporativní prvky při schvalování zákonů.

Po volbách zrušíme daňové ráje, ohromil Drtinovou šéf Změny. A tím zdaleka neskončil
Foto: Změna pro Liberec
Popisek: Jan Korytář

V pořadu České televize Interview Daniely Drtinové byl dnes hostem Jan Korytář. Prvním, tradičně aktuálním tématem v předvolební serii rozhovorů s vůdci stran, byla podpora odborů požadavkům pracovníků ve zdravotnictví. Jan Korytář se domnívá, že české zdravotnictví se nachází v krizi či stojí těsně před ní. Příčinou je dle jeho názoru chybná úhradová vyhláška, nízké platby za státní pojištěnce a odliv lukrativních výkonů do soukromých nemocnic. "Vše z toho je potřeba napravit a zároveň poskytnout půjčku VZP," uvedl.

Dále Korytář k oblasti zdravotnictví uvedl, že prioritou jeho strany je ustanovit psychosomatickou medicínu jako samostatný lékařský obor, protože se tak již děje na západě, a dále zřízení porodních domů a mobilních sanitek pro domácí porody, protože existuje nezadatelné „právo žen rozhodnout se, kde budou rodit,“ přičemž „stát má zajistit bezpečnost“.

Pro důchodovou reformu navrhuje hnutí Změna návrat více než 300 miliard korun, kdysi vyčleněných pro tento účel z tzv. malé privatizace a následně použitých pro sanaci bankovních domů. Nástrojem na vrácení by mohlo být na příklad zdanění bankovních transakcí, o kterém se diskutuje v celé Evropské unii, jak Korytář zdůraznil. Na otázku, zda to nepovede ke zdražení bankovních poplatků, odpověděl, že sice možná ano, ale že jde především o politickou vůli. „Když se našla vůle na církevní restituce, mohla by se najít i pro to,“ doplnil.

Korytářovo hnutí Změna by rádo prosazovalo snížení DPH u základních potravin na 10%, ušlé příjmy státního rozpočtu chce získat „zrušením daňových rájů,“ což je podle Jana Korytáře jeden z bodů programu hnutí. Jakým způsobem tak chce učinit, však nerozvedl. Zároveň by rád viděl progresivní zdanění občanů. Představuje si nejméně pět až patnáct úrovní daňových sazeb. „Kdo je úspěšný, musí být solidárnější,“ domnívá se Jan Korytář.

Hnutí je „vždy proti diskriminaci a extremismu,“ i v sociálně vyloučených lokalitách, což je ovšem podle jeho předsedy trochu vytržené z kontextu a použito jako bič na Změnu. Nicméně rozvedl, že problematiku zmíněných vyloučených lokalit by řešil vtělením romské elity do řešení problémů, aktivnější politikou zaměstnanosti a vzděláváním romských dětí.

Změna predikuje „odvolatelnost politiků za jasně definovaných podmínek,“ které ovšem, jak předseda hnutí v interview přiznal, nemá doposud jasně definovány.

Naopak jasno má v podpoře neziskového sektoru. Zisk vybraných státních podniků by měl jít na provoz vybraných neziskových nadací. Podle něj to není diskriminační; uznává, že na podporu všech by se peníze nedaly sehnat. Hnutí navrhuje i možnost asignativní daně na podporu vybrané politické strany s tím, že státní příspěvek stranám by měl být snížen na polovinu.

Zajímavá, byť krátká, byla diskuse nad bodem o testech veřejné potřebnosti zákonů, jejichž zavedení hnutí rovněž zastává. Moderátorka Drtinová jej přiměla k úvaze o možnosti využití referenda, které by podle Korytáře přispělo k „odstrašení politiků od předkládání špatně připravených zákonů“. Poté se vrátil k psanému programu a uvedl jako prvky přijímání legislativních předpisů jejich schvalováním profesními komorami a dalšími oborovými a stavovskými organizacemi.

Hnutí má rovněž v programu podporu farmářských trhů, což by, jak přiznal předseda Korytář, Sněmovna rozhodně řešit neměla. Naznačil ovšem, že v případě, že by hnutí získalo post ministra zemědělství, na propagaci trhů by rádo vložilo státní prostředky.

Hnutí má interní kvóty pro ženy na kandidátkách a ve funkcích, které činí polovinu. Hnutí však prý zatím nepřipravuje kvóty pro ženy v úřadech, neboť mezi jeho členy mezi sebou vedou programovou diskusi zastánci kvót s liberálně smýšlejícími odpůrci kvót, a tak zatím oficiálně o tématu nediskutovali. Předseda je však pro kvóty, „pro začátek pro třicet procent.“

Naopak jasno má hnutí Změna o povolební práci ve Sněmovně. Předseda Korytář, který chvíli předtím představoval plány pro ministerstvo zemědělství, nyní uvedl, že lidé ve Změně neplánují žádnou koaliční spolupráci, protože nechtějí do vlády. V opozici prý mohou spolupracovat s kýmkoliv.

Proč by měli občané hnutí volit? Jejich kandidáti prý nehájí stranický, ale veřejný zájem, nabízejí "přirozených 50% žen na kandidátkách," a neberou žádné špinavé peníze od miliardářů. Jen si prý od jednoho miliardáře půjčují na transparentní účet a samozřejmě vše splatí. „Změna je solidní nabídka pro ty voliče, kteří nechtějí volit menší zlo, ale chtějí skutečnou změnu,“ uzavřel svou televizní šanci k oslovení voličů Korytář.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…