Počet adeptů na krajské křeslo z řad poslanců a senátorů se zdvojnásobil

16.09.2012 16:45

Strany do letošních krajských voleb nasadily dvakrát tolik zákonodárců, než tomu bylo před čtyřmi lety. Tehdy jich bylo 25, letos 52. Nejvíce poslanců a senátorů do krajských lavic opět nominovala ČSSD, a to 14. Vyplývá to ze seznamu kandidátů, který na volebním webu zveřejnil Český statistický úřad.

Počet adeptů na krajské křeslo z řad poslanců a senátorů se zdvojnásobil
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Jedenáctka členů českého Parlamentu včetně ministryně kultury Aleny Hanákové kandiduje za TOP 09 a STAN, osm za KSČM a šest za ODS, která navíc nominovala i europoslance Jaroslava Zvěřinu. Věci veřejné nasadily tři své poslance. Národní socialisté Jiřího Paroubka navrhli oba své členy dolní komory, stejně tak Severočeši.cz povolali oba své členy horní komory. Po dvou senátorech, dříve sociálních demokratech, mají na kandidátkách i zemanovci, po jednom zákonodárci pak SNK ED a Jihočeši 2012.

Ne všichni se k parlamentní příslušnosti ale přihlásili. Například poslanec a místopředseda ČSSD Michal Hašek jako povolání uvedl pouze to, že je hejtman Jihomoravského kraje. Podobně jeho lidovecký náměstek Stanislav Juránek pomlčel o svém senátorství, stejně jako třeba starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa (ODS).

O kraje usilují i bývalí zákonodárci

O zvolení do krajského zastupitelstva usilují také někteří bývalí členové parlamentu. Exposlankyně zelených Olga Zubová, která pomohla potopit vládu Mirka Topolánka (ODS), vede středočeskou kandidátku Suverenity. Někdejší senátorka Liana Janáčková, která čelila obvinění z rasismu, stojí v čele moravskoslezské kandidátky Nezávislých. KSČM má na liberecké kandidátce exposlance a bývalého dozorce Josefa Vondrušku, který byl obžalován za brutality vůči vězňům v komunistické éře.

Nejméně početnou kandidátku letos voličům nabídla konkurenční Komunistická strana Československa, za kterou se v Pardubickém kraji uchází o zvolení jen státní zaměstnanec Jaroslav Stehno. Originální je kandidátka uskupení Starostové pro občany na Vysočině, která dostála svému názvu. S výjimkou jednoho místostarosty jsou mezi adepty pouze starostové a starostky, kteří se navíc nominovali v abecedním pořadí - od Petra Bárty po Petra Zadinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

19:03 Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

Slovenský premiér Robert Fico byl dnes postřelen, když po výjezdním zasedání vlády vyšel mezi lidi. …