Počet mrtvých běženců, kteří byli nalezeni v nákladním autě, přesáhl sedmdesátku

28.08.2015 8:40

V nákladním voze nalezeném ve čtvrtek na východě Rakouska bylo přes 70 těl běženců. Dnes to podle agentury APA oznámilo rakouské ministerstvo vnitra. Policie ve čtvrtek odhadovala, že počet mrtvých bude dvacet až padesát. Předpokládá se, že uprchlíci se v chladírenském voze udusili. Informuje The Guardian

Počet mrtvých běženců, kteří byli nalezeni v nákladním autě, přesáhl sedmdesátku
Foto: repro youtube.com
Popisek: Náklaďák u rakouského Pandorfu, ve kterém bylo nalezeno 71 mrtvých migrantů

Maďarská policie zatkla řidiče dodávky, ve které v Rakousku našli 71 mrtvých lidí. Zatkli také dalších sedm lidí napojených na pašerácké operace. Úřady mají důvodné podezření, že hlavní organizátoři jsou stále na svobodě a původem z Rumunska.

Podle původních odhadů se očekávalo, že v dodávce je zhruba 50 mrtvých. Konečný počet obětí se vyšplhal na 71, z toho bylo 59 mužů, 8 žen a 4 děti. Nejmladšímu byly zhruba dva roky. Rakouská policie uvedla, že se všichni udusili a „byli mrtví ještě před vstupem do země“.

Dodávka vyrazila z Budapešti ve středu v ranních hodinách a na rakousko-maďarskou hranici dojela kolem deváté ranní. V noci překročila hranici a ve čtvrtek mezi pátou a šestou ranní ji našli na dálnici A4.

Celý text zde

Policie uvedla, že kvůli stavu těl bylo velmi těžké odhadnout počet obětí. Nejsou známy ani jejich identity. „Smrt nastala už před nějakým časem. Nemůžeme činit žádné konkrétní závěry ohledně jejich původu či příčiny smrti. Nicméně lze předpokládat, že se jedná o uprchlíky,“ řekl oblastní šéf policie, Hans Peter Doskozil.

Dodávka, která původně patřila firmě Hyza, jež spadá pod Babišův koncern Agrofert, je registrovaná na rumunského občana žijícího v maďarském městě Kecskemét. Stále je na ní firemní logo „Úprimné kurča“.

Rakouská policie mimo jiné ve čtvrtek zatkla tři řidiče podezřelé z přepravy uprchlíků. Jeden z nich řídil bílou dodávku, v jejímž nákladním prostoru našli 34 lidí, z toho 10 malých dětí. „Policie informovala, že jim migranti řekli, že během cesty šlo stěží dýchat. Opakovaně se prý dožadovali vzduchu, řidič jejich žádosti však ignoroval a jel ze Srbska do Rakouska bez přestávky.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…