Počet obětí středečního útoku v Tunisu stoupá

19.03.2015 14:20

Počet obětí středečního útoku v Tunisu stoupl na nejméně 23. Agentura Reuters s odvoláním na tuniské ministerstvo zdravotnictví oznámila, že mezi mrtvými je 20 zahraničních turistů a tři Tunisané. Agentura AP však hovoří o 18 mrtvých cizincích a pěti občanech Tuniska, k nimž řadí také dva atentátníky. Původně se hovořilo o 19 obětech a více než 40 raněných. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek oznámil, že mezi oběťmi není žádný Čech.

Počet obětí středečního útoku v Tunisu stoupá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

Národnosti mrtvých se stále upřesňují a informace z jednotlivých zemí se zcela neshodují s údaji tuniské vlády. Jasné je, že mezi zraněnými je několik lidí ve vážném stavu.

Itálie oznámila, že při útoku mohli zahynout až čtyři její občané - dvě italské oběti jsou potvrzené, dva Italové se pohřešují. Francie, Polsko a Kolumbie mají po dvou obětech, Japonsko tři a další mrtví jsou občané z Austrálie, Británie a Španělska. Pohřešují se dva Poláci. Místní oběti jsou jeden policista a řidič autobusu. Zranění utrpělo 44 lidí, z nichž šest jsou Tunisané. Stav některých je vážný.

K akci se zatím nepřihlásila žádná skupina

Dva občané Španělska se v muzeu skrývali celou noc. Manžel jedné z italských obětí prohlásil, že exkurze do muzea neměla být vůbec povolena. "Moje žena tam neměla být," řekl. Útočníci začali střílet na autobusy přijíždějící k muzeu. Turisté byli ze dvou parníků, které kotvily v tuniském přístavu a dnes ráno odpluly. Na palubě lodě Splendida chybí devět lidí, kteří při útoku přišli o život. Další byli z Costa Fascinosa.

"Jsem rád, že mezi oběťmi útoku v Tunisu není žádný občan ČR. Odsuzuji tento hrozný teroristický čin a vyjadřuji upřímnou soustrast pozůstalým," sdělil ministr Zaorálek.

K akci se zatím nepřihlásila žádná skupina. Tuniská vláda ji označuje za teroristický útok na tuniskou ekonomiku, která se neobejde bez turistů, a premiér Habíb Síd jim slíbil zvláštní ochranu. Tuniská vláda předpokládá, že se útoku zúčastnilo pět lidí, z nichž dva byli zabiti.

Tunisko vstoupilo do války proti terorismu

Síd dnes zveřejnil jejich jména, ale s tím, že zatím se neví, zda náleželi k nějaké skupině. Jeden z nich prý byl znám tuniské tajné službě. Tuniská vláda se nyní snaží ve spolupráci s dalšími státy zjistit o útočnících víc a po třech zbývajících pátrá.

Síd dnes prohlásil, že Tunisko vstoupilo do "války proti terorismu". "Tyto nestvůrné menšiny nás nezastraší. Budeme jim bez milosti vzdorovat do nejzazšího konce. Zvítězí demokracie a my přežijeme," řekl.

K muzeu do centra Tunisu je na dnešní 16:00 SEČ svolána manifestace k vyjádření národní jednoty a odhodlání bojovat proti terorismu. Svolalo ji asi 30 svazů a skupin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…