Poche? Kdepak. ČSSD navrhne nové jméno na ministra zahraničí

18.09.2018 10:33

Sociální demokracie navrhne do funkce ministra zahraničních věcí dosavadního náměstka Tomáše Petříčka (ČSSD). Uvedla to Česká televize. Podle informací ČTK by Petříčka měl dnes poslaneckému klubu představit předseda sociální demokracie a vicepremiér Jan Hamáček, který je nyní pověřen řízením české diplomacie. Navržení Petříčka by znamenalo, že ČSSD ustoupí ve sporu o nominaci europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD), kterého do čela ministerstva zahraničí odmítl v červnu jmenovat prezident Miloš Zeman.

Poche? Kdepak. ČSSD navrhne nové jméno na ministra zahraničí
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Petříček byl Pocheho asistentem, od roku 2014, s několikaměsíční přestávkou pracoval v Evropském parlamentu. V roce 2017 své působení v EP přerušil a sedm měsíců byl náměstkem na ministerstvu práce a sociálních věcí. Pracoval také na pražském magistrátu nebo byl členem představenstva společnosti Želivská provozní. Vede kandidátku ČSSD v Praze 7 v letošních říjnových volbách. Na ministerstvu působí od začátku srpna.

Sociální demokraté koncem srpna ohlásili, že spor o nominaci Pocheho vyřeší až po komunálních a senátních volbách. Odložit definitivní rozhodnutí chtěl Hamáček po poradě s předsednictvem strany kvůli tomu, aby téma nepoškodilo kampaň ČSSD.

Zeman koncem června Pocheho nejmenoval ministrem, i když mu ho premiér Andrej Babiš (ANO) v souladu s koaliční dohodou s ČSSD navrhl. Po několika dnech dohadů o ústavnosti počínání prezidenta Hrad a Úřad vlády vysvětlily, že Babiš doručil Zemanovi ještě alternativní návrh, kde pro případ odmítnutí Pocheho žádal, aby byl řízením české diplomacie pověřen Hamáček, který je zároveň ministrem vnitra.

Zeman v polovině července ČTK řekl, že považuje otázku obsazení ministerstva zahraničí za uzavřenou. Jak dlouho bude Hamáček současně řídit dva resorty, nechal čistě na něm. Poche se po jmenování Hamáčka stal v Černínském paláci politickým tajemníkem. Babiš začátkem září řekl, že Poche působí na ministerstvu zahraničí negativně a šéfem resortu se nestane. ČSSD dosud na Pocheho nominaci trvala s tím, že Babiš má dodržovat koaliční smlouvu a nominovat kandidáta, kterého vybere ČSSD.

 

reklama

autor: čtk

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…