Poche skončí, řekl Babiš. Prostě ho zruší

02.10.2018 9:44

Funkce politického tajemníka na ministerstvu zahraničí, kterou zastává europoslanec Miroslav Poche (ČSSD), po jmenování řádného ministra zanikne. Novinářům to dnes po schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) řekl náměstek ministra Tomáš Petříček (ČSSD), kterého sociální demokracie na ministra nominovala.

Poche skončí, řekl Babiš. Prostě ho zruší
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Miroslav Poche

Neuvedl, zda by se Poche mohl stát politickým náměstkem. Pocheho ČSSD původně navrhla na ministra, prezident Miloš Zeman ho ale odmítl jmenovat, připomíná ČTK.

„Ve chvíli, kdy bude řádně jmenován ministr zahraničních věcí, tak pozice politického tajemníka ministra zahraničních věcí už není nutná,“ řekl Petříček. „Politický tajemník byla pozice, která vznikla v době, kdy pan ministr (vnitra a pověřený ministr zahraničí Jan) Hamáček (ČSSD) musel zastávat obě role, takže v tuto chvíli tato pozice zanikne jmenováním,“ doplnil.

Petříček také uvedl, že po jeho jmenování by politickým náměstkem ministra zůstal Jan Kaucký (ČSSD). O obsazení druhého místa politického náměstka, které by se uvolnilo jeho jmenováním do ministerské funkce, zatím rozhodnuto není. Babiš na dnešní schůzce podle Petříčka nevznesl žádný požadavek na to, aby místo obsadil zástupce hnutí ANO.

Babiš s Petříčkem dnes mluvili také o fungování české zahraniční politiky a o budoucí spolupráci mezi ministerstvem zahraničí a úřadem vlády. „Mým cílem je, aby Česká republika mluvila navenek jedním hlasem. Proto jsme hovořili o spolupráci mezi úřadem vlády a ministerstvem zahraničí v klíčových oblastech jako je Sýrie, Libye a vztahy v rámci Evropské unie. V tomto směru myslím, že s panem premiérem budeme schopni nalézt společnou prezentaci navenek,“ řekl Petříček. Na konkrétním postupu se dnes nedohodli, ale budou chtít klíčová témata spolu projednávat.

Petříček také uvedl, že zatím nemá dohodnutý termín schůzky s prezidentem. Zeman už dříve uvedl, že se bude chtít s navrženým minstrem zahraničí sejít, než ho do funkce jmenuje. Zároveň řekl, že Petříček má pro funkci ministra slušné kvalifikační předpoklady. Nevidí problém ani v tom, že v minulosti kandidát ČSSD působil jako asistent Pocheho v Evropském parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…