Pochybná minulost vybraného ministra Kulhánka. Podivná zkouška z ruštiny, nucený odchod z ministerstva

15.04.2021 20:23

Nový ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek má škraloup z minulosti. V roce 2016 v důsledku zákona o státní službě jako náměstek na Ministerstvu zahraničí neobhájil svoji pozici a skončil. „Jeho odchod navíc provázely pochybnosti kolem zkoušky z ruštiny. Místo aby ji složil zadarmo v Černínském paláci, odletěl kvůli tomu do Kyjeva. Podle Respektu se proto spekulovalo o pravosti certifikátu,“ píše se v článku.

Pochybná minulost vybraného ministra Kulhánka. Podivná zkouška z ruštiny, nucený odchod z ministerstva
Foto: czechleaders.com
Popisek: Jakub Kulhánek

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Kdo přesně je novopečený ministr zahraničí Jakub Kulhánek? Tím se zabývali na webu iROZHLASU. Prý jde primárně o loajálního pracovníka předsedy ČSSD Jana Hamáčka. „Vzhledem k tomu, že Jana Hamáčka zřejmě tlačil čas a nechtěl prodlužovat tu frašku, tak šel tou nejjednodušší cestou a oslovil svého nejbližšího spolupracovníka,“ napsal o novém ministrovi politolog Lukáš Jelínek.

Není však zcela novou osobou bez zkušeností. Od července 2018 působí jako náměstek na Ministerstvu vnitra. Když byl Jan Hamáček předsedou Poslanecké sněmovny, byl jeho parlamentním poradcem. Zároveň zastával ve vládě Bohuslava Sobotky post náměstka na Ministerstvu obrany a poté přešel na Ministerstvo zahraničí. To bylo tehdy pod vedením Lubomíra Zaorálka, který jej nyní odmítl. Na zahraničí zastával post odborného náměstka pro řízení bezpečnostní a multilaterální sekce.

Celý článek ZDE:

„Takže na Ministerstvu zahraničí už působil a nějaké zkušenosti i solidní vzdělání v dané oblasti má, a to přesto, že se nejedná o známého nebo výrazného sociálnědemokratického politika,“ popisuje politolog Jelínek.

V Černínském paláci ovšem skončil v květnu 2016. Důvodem bylo, že neprošel výběrovým řízením, ve kterém měl podle zákona o státní službě obhájit svoji pozici. V konkurzu propadl. Plno otázek bylo tehdy i okolo jeho zkoušky z ruštiny. Místo aby ji složil zadarmo na Ministerstvu zahraničí, odletěl kvůli tomu do Kyjeva. Podle Respektu se proto spekulovalo o pravosti certifikátu.

Anketa

Jste spokojeni s tím, jak ČT nakládá s vašimi koncesionářskými poplatky?

3%
97%
hlasovalo: 27941 lidí

Poté Kulhánek podle iROZHLASU působil jako externí konzultant v čínské firmě CEFC, kde po dobu osmnácti měsíců poskytoval poradenské služby. Právě to je prý možné vnímat jako bezpečnostní riziko. To ovšem popřel Hamáček ve svém tweetu, kde odkazoval na to, že Jakub Kulhánek má bezpečnostní prověrku na nejvyšším stupni.

„Jakub Kulhánek bude dobrým ministrem zahraničních věcí. Studoval na prestižní americké univerzitě, působil jako náměstek MZV, MO i MV a je držitelem prověrky NBÚ na stupeň přísně tajné, na rozdíl od celé řady těch, kteří do něj teď kopou...,“ napsal ministr vnitra na Twitteru.

 

 

Od Kulhánka se prý ovšem nepředpokládá, že by šel do výrazného střetu s premiérem či prezidentem. Spíše se má jednat o nepříliš výraznou personu, podle Jelínka prodlouženou ruku Jana Hamáčka. „Nic nezkazí ani nepřekvapí,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…