Pochybné volby na severu: Rom se měl přímo u urny ptát po penězích

11.10.2014 13:17

Kupčení s hlasy je v rozporu se zákonem. A přece k němu dochází a to např. v Ústeckém kraji v Bílině. Podle informací serveru Aktuálně.cz se někteří zdejší Romové shánějí až po pěti stech korunách odevzdaných za „správně“ zaškrtnutý volební lístek.

Pochybné volby na severu: Rom se měl přímo u urny ptát po penězích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Říkali mi, že je vyplácejí v jednom vchodě. Prý pět set korun za hlas," telefonuje jeden z bílinských Romů Michalu Vodovi, analytikovi nevládní protikorupční organizace Naši politici. U jedné ze zdejších základních škol postává skupina asi padesáti Romů s dětmi. Když se k nim ale blíží reportér serveru, aby se jich optal, jak je to se slíbenými platbami, raději odcházejí.

Dostanou se mezi ně jen příslušníci nevládních organizací, jako je Transparency International, Oživení, nebo právě Naši politici. Zdejší komunitou byli vzati „na milost“, když se ohlásili předem. Kupčení s hlasy prověřuje policie na více místech Ústeckého kraje, v Lovosicích nebo ústecké čtvrti Mojžíř.

Tamní starostka Miloslava Válková novinářům podle serveru prozradila, že jeden z místních Romů se měl přímo v hlasovací místnosti vznést dotaz: „Jak mám volit třináctku?“. Jiný Rom se pak dokonce měl přímo u urny, hned po vhození lístku, ptát po slíbených dvou stech korunách. Tuto scénu prý má komise dokonce natočenu. Informace, že za "správné" hlasování měli inkasovat právě dvě stě korun, je prý potvrzena z více zdrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…