Počítačový systém vyplácení dávek prý převezme původní dodavatel

19.08.2013 6:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rozhodl, že na IT služby související s výplatou sociálních dávek měla být vypsána veřejná soutěž. Ministerstvo vnitra za porušení zákona o veřejných zakázkách dostalo pokutu půl milionu korun. Firmy, které systém nyní spravují, navíc budou muset odejít a IT agendu úřadů práce převezme původní správce OKsystem, píše MF Dnes.

Počítačový systém vyplácení dávek prý převezme původní dodavatel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

Ministerstvo práce a sociálních věcí se na původního správce systému bude muset spolehnout v okamžiku, kdy bude rozhodnutí ÚOHS pravomocné. "Jsme schopni výplatu dávek převzít tak, aby jejich příjemci nic nepoznali, a to v horizontu dvou, tří měsíců. Jde jen o otázku migrace dat," řekl MfD ředitel firmy OKsystem, která systém zajišťovala od roku 1993, Martin Procházka.

Rámcová smlouva

Dodavatele nynějšího systému nevybralo někdejší vedení Ministerstva práce a sociálních věcí v tendru. Připojilo se jen k rámcové smlouvě Ministerstva vnitra se společností Fujitsu Technology Solutions. Za porušení zákona o veřejných zakázkách musí proto pokutu zaplatit právě vnitro. Stávající systémy mají úřady práce již rok a půl, dodnes však řádně nefungují. ÚOHS je zakázal používat už dříve, případ se ale ještě vrátil k projednání.

Výběr systému měl na starosti bývalý náměstek exministra Jaromíra Drábka (TOP 09) Vladimír Šiška. Toho policie loni obvinila z podplácení při jedné ze zakázek. Bývalému dodavateli údajně nabídl jinou velkou zakázku za stažení stížnosti k antimonopolnímu úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…