„Zákazníci se první den s elektronickou evidencí tržeb nestačili divit – skoro všechny hospody a restaurace hlásí zdražení, píše deník Andreje Babiše (ANO) MF Dnes. Přitom prý hospodští zdražovat nemuseli, jelikož se dočkali snížení DPH. „Díky snížení této daně na pokrmy a nealko z 21 na 15 procent by měly naopak zlevnit. Tedy pokud dosud poctivě platili daně a všechny odvody,“ pokračuje deník.
Podle modelového příkladu ušetří restaurace víc než 200 tisíc ročně
Pakliže zavedení EET stálo hospodu přibližně 30 tisíc korun, přičemž vaří asi 40 obědů po stovce ve všední dny, tak prý po snížení DPH ušetří 46 tisíc korun rok co rok. Restauratéři a hospodští si tedy podle tohoto modelového příkladu polepší o 16 tisíc. Velká hospoda ovšem ušetří ještě víc. Pokud vaří až 200 obědů za 100 korun jeden, tak díky snížení DPH ušetří 234 tisíc rok co rok.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: mp