Počty dezertérů z řad ukrajinské policie jdou do desetisíců

29.07.2014 12:17

Řady ukrajinské policie muselo opustit na 20.000 strážníků, kteří podle ministra vnitra Arsena Avakova během bojů s proruskými povstalci na východě země, v Donbasu, selhali či dezertovali. Oznámila to agentura Interfax-Ukrajina.

Počty dezertérů z řad ukrajinské policie jdou do desetisíců
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Milovice si připomněly odchod sovětských vojáků

„Jak najít podle našich odhadů skoro 20.000 lidí, kteří by měli nahradit zběhlé a zkompromitované policisty? Jak reagovat na výsledky prověrek policistů na detektoru lži?" postěžoval si Avakov na Facebooku. Dodal, že ministerstvo vnitra zeje prázdnotou, protože všechny policejní velitele už odeslal na východ země, aby se tam postarali o obnovení pořádku a zákona. Osvobozená města, ze kterých vládní jednotky vyhnaly povstalce, totiž zůstala bez místní správy i policie. „Na obnovení pořádkového systému - se zřetelem na vše, co se stalo - se tvrdě pracuje," ujistil.

Armádní analytik Dmytro Tymčuk dnes varoval, že v osvobozených městech zůstává mnoho rebelů z řad místního obyvatelstva, kteří se nestačili stáhnout s „ruskými žoldnéři". Prý dosud mají k dispozici značné množství zbraní a munice.

V pondělních bojích s povstalci v Doněcké a Luhanské oblasti bylo podle ministerstva obrany zraněno 44 vojáků. V Luhansku podle místní radnice zahynulo při dělostřeleckém bombardování pět penzistů ze zasaženého domova důchodců, osm vyvázlo se zraněním. Celkem od počátku měsíce zahynulo už 93 obyvatel města. V Doněcku, který rovněž zůstává pod kontrolou separatistů, dosud ztráty nebyly hlášeny, ve městě podle radnice od rána panuje klid.

Povstalci podle webu listu Ukrajinska pravda pokračují v kladení odporu ve městech Snižne, Šachtarsk a Torez a pálí po vojácích z minometů, raketometů a houfnic. Pod palbou z raketometů Grad a minometů se ocitlo i letiště v Luhansku. Velení povstalců požádalo atamany ruských kozáků o vyslání posil, které by doplnily prořídlé řady rebelů, tvrdí velení.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…