Podezření o premiéru Babišovi analýza Ministerstva spravedlnosti nevyvrací

03.12.2018 20:43

Analýza Ministerstva spravedlnosti se nevěnuje konkrétní situaci okolo možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), míní organizace Transparency International (TI). Jde podle ní o obecný právní rozbor, který podezření nijak nevyvrací. Analýzu ministerstvo vypracovalo v souvislosti s případem dotací pro holding Agrofert, který Babiš vložil do svěřenských fondů. Podle uniklého dokumentu právní služby Evropské komise může být Babiš kvůli evropským dotacím pro Agrofert ve střetu zájmů.

Podezření o premiéru Babišovi analýza Ministerstva spravedlnosti nevyvrací
Foto: screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš na tiskové konferenci.

„Jedná se de facto o obecný právní rozbor toho, zda je možné zákon o střetu zájmů, tedy zejména jeho § 4c, aplikovat na struktury, ve kterých nalezneme majetek vložený do svěřenských fondů,“ uvedla TI. Podnět k Evropské komisi kvůli podezření na možný Babišův střet zájmů podala v září právě Transparency International.

Ministerstvo uvádí, že zákon o střetu zájmů zakazuje poskytovat dotace nebo investiční pobídky společnostem, ve kterých veřejný funkcionář nebo jím ovládaná osoba vlastní alespoň čtvrtinový podíl. Podle zákona o obchodních korporacích ale ovládanou osobou může být pouze obchodní společnost, nikoli svěřenský fond. Podle tohoto výkladu by tedy svěřenské fondy, které spravují majetek Agrofertu a rozhodují o fungování holdingu, nemohly být ovládány Babišem podle toho, jak zákon vysvětluje slovo ovládání.

Ministerstvo také uvádí, že zákon o střetu zájmů by se mohl vztahovat na svěřenský fond v případě, kdy tento fond ovládá konečného příjemce dotací. V takovém případě by se zákonné omezení vztahovalo na správce fondu, nikoli na osobu, která do fondu vložila majetek.

Podle TI ale analýza v závěru výslovně připouští, že prostřednictvím svěřenského fondu může veřejný funkcionář uplatňovat rozhodující vliv v jiném subjektu v rozporu se zákonem o střetu zájmů. Organizace se domnívá, že při určitém nastavení vztahů ve svěřenském fondu může rozhodující vliv uplatňovat i obmyšlený či zakladatel, což by však muselo být vždy předmětem zkoumání v každém jednotlivém případě.

„Analýza dále jednoznačně poukazuje na to, že u posuzování rozhodujícího vlivu nezáleží na tom, zda je tento vliv reálně uplatňován či nikoli. Postačí reálná možnost ho uplatnit. Uvedené skutečnosti vyvracejí mnohá tvrzení Andreje Babiše – že svůj vliv reálně nevykonává, jelikož na to nemá ani čas. To však není podle uvedeného vůbec podstatné,“ dodala Transparency International.

Podle textu právní služby Evropské komise, který o víkendu unikl do několika evropských médií, by Babiš mohl být ve střetu zájmů a je podezřelý z porušení unijních pravidel kvůli dotacím pro holding Agrofert. V materiálu se píše, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu Agrofertu a jako premiér má možnost ovlivňovat rozhodování spojené s využíváním fondů přicházejících z evropského rozpočtu. Podle zprávy hrozí, že Česko bude muset uhradit přinejmenším část z 82 milionů eur (2,1 miliardy Kč), které byly Agrofertu vyplaceny v letošním roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…