Podívejte se, jak se dvě imigrantky pokusily získat azyl v ČR

26.08.2015 19:55

Sociální pracovník Centra pro integraci cizinců Tomáš Hudec vyjádřil svůj názor k uprchlické krizi pro server Respekt.cz. Centrum nepracuje se žadateli o azyl, ale již s běženci, jimž byl azyl udělen a kteří potřebují různé služby, aby jejich integrace do společnosti proběhla co nejhladčeji.

Podívejte se, jak se dvě imigrantky pokusily získat azyl v ČR
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Hudec popisuje svou zkušenost s pětadvacetiletými dívkami ze Sýrie a z Kuby, které přišly do centra z pražské ulice, neboť již neměly finanční prostředky na cestu do Německa a chtěly požádat o azyl v Česku. „Jejich prosba spočívá v otázce, jak to udělat. Podle českého a mezinárodního práva jednoduše: stačí na cizinecké policii tento záměr oznámit,“ říká Hudec. Realita je však jiná. 

Když totiž Hudec kontaktuje cizineckou policii, dozví se, že dívky mohou oznámit úmysl podat žádost o azyl, následně se však musejí do 24 hodin samy dopravit do uprchlického tábora v Zastávce u Brna. 

„Vedoucí našeho sociálního poradenství mi nakonec jediná vysvětluje praktický postup. Zajdeme na cizineckou policii, dívky ohlásí úmysl podat žádost o azyl a poté dostanou potvrzení na cestu do uprchlického tábora pro případ kontroly. Pak já sepíšu dopis pro České dráhy – budou muset do tábora dojet načerno. Buď se na základě dopisu průvodčí slituje, nebo je vyhodí – což je vzhledem k současným náladám v Česku dost pravděpodobný scénář. Pak budou muset nastoupit do dalšího vlaku a tak pořád dokola, dokud se do Zastávky u Brna nedostanou,“ popisuje Hudec s tím, že dívky s postupem souhlasily. 

Když však podle Hudce dorazili na cizineckou policii, čeká je další překvapení. Podání žádosti trvá zhruba pět hodin, takže dívkám je policistou doporučeno, aby vše sepsaly až na místě.

„Celá scéna na policii mi připadá jako z jiného období evropské civilizace. Jsou tedy dvě možnosti: buď menší pravděpodobnost vyhazování z vlaku, nebo několik hodin strávených na policii a cesta do Zastávky u Brna odložená na další den, takže pravděpodobnost další noci strávené na ulici,“ dodává Hudec s tím, že syrská dívka následně zkonstatovala, že je to tady pro uprchlíky těžké. 

  • Původní text ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…