Podívejte se, jaký důchod bere Karel Schwarzenberg

12.07.2016 5:13

Majetková přiznání politiků, která jsou každoročně podávána do konce června, přinášejí občanům přehled o poměrech jejich zástupců ve volených funkcích. V přiznáních za rok 2015 vyniká zejména čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Podívejte se, jaký důchod bere Karel Schwarzenberg
Foto: David Daniel
Popisek: Karel Schwarzenberg v Brně

Anketa

Budete mít letos bohatší dovolenou než loni?

8%
92%
hlasovalo: 2349 lidí

Zatímco ostatní poslanci uváděli u svých majetkových změn položky typu „koupě automobilu Octavia za 350 tisíc korun z rodinných úspor“, exministr zahraničí a vlastník rozsáhlého rodového majetku se pohybuje v poněkud jiných relacích. O to více překvapí některé jeho příjmy z veřejných zdrojů, určené jako podpora pro potřebné.

Schwarzenberg v roce 2015 zaujal především svými výdaji. Zejména koupí automobilu Jaguar XJ 3.05, za který exministr zaplatil téměř dva a čtvrt milionu korun. Dále nakupoval nemovitosti celkem za bezmála 400 tisíc korun.

Prostředky na tyto nákupy si opatřoval podle přiznání zejména čerpáním dividend ze svých podniků, které mu vynesly bez několika tisícovek třicet čtyři milionů korun. Osmnáct milionů pak čestnému předsedovi TOP 09 přiteklo prodejem pozemků. Patnáct milionů mu v roce 2015 poslali jeho nájemníci v České republice a další milion ti z Rakouska. Z dalších příjmů zaujme především 75 tisíc korun za „licenční poplatky“.

Tyto obchodní aktivity nebyly jeho jediným příjmem. Díky jeho dalším státním příslušnostem osmasedmdesátiletému Schwarzenbergovi pravidelně chodí rakouský a německý důchod. Rakouský činil v součtu za celý rok 2015 více než 455 tisíc, německý téměř 194 tisíc. Každý měsíc mu tak od správy důchodového zabezpečení přišlo na účet více než 54 tisíc korun.

V České republice poslanec Schwarzenberg důchod nečerpá, z veřejných rozpočtů si ale přišel alespoň na 1 477 korun na dotacích. Celkové přiznané příjmy Karla Schwarzenberga za rok 2015 činily 68 571 140 korun. Cizí státní příslušnost staví Schwarzenberga do výhody proti všem jeho kolegům. Jiní poslanci, byť už dosáhli důchodového věku, totiž žádnou penzi nepobírají.

Ani takové příjmy však neuchránily knížete Schwarzenberga od zadlužení. Československé obchodní bance musí splácet hypoteční úvěr ve výši přibližně deset a půl milionu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…