Podle ČSSD by útlum Paskova měla platit OKD z minulých zisků

03.10.2013 12:24

Financování dalšího provozu Dolu Paskov, který patří těžební firmě OKD, z výnosů společnosti RPG Byty, jak minulý týden navrhl prezident Miloš Zeman, není reálné. Na schůzce s novináři to dnes řekli místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek a stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Podle obou politiků by útlum dolu měla platit OKD ze svých zisků z minulých let.

Podle ČSSD by útlum Paskova měla platit OKD z minulých zisků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban

Urban zdůraznil, že odmítá možnost zasypání dolu a odepsání zásob černého uhlí, které v něm ještě zbývají.

Prezident Zeman navrhl, aby společnost RPG Byty postoupila 44.000 bývalých bytů OKD například Moravskoslezskému kraji. Z výnosů z bytů, které podle Zemana činí zhruba 1,2 miliardy korun ročně, by se financovala útlumová těžba v Dole Paskov.

"Nemyslím si, že je možné říci úplně klidně, to, co tady padlo, že se mají z výnosů společnosti RPG Byty platit sanace dolů OKD," řekl dnes Zaorálek, který je lídrem moravskoslezské kandidátky ČSSD pro parlamentní volby. "Nevím, jak by se to provedlo. Dnes je to tak, že vlastníci jsou odděleni, nechápu, jak by jeden mohl dávat své zisky tomu druhému," uvedl.

Zásoby zbývajícího uhlí v Dole Paskov musí zůstat i po útlumu těžitelné

Zaorálek dále uvedl, že ani nevidí důvod k tomu, aby RPG Byty financovaly řešení problémů OKD. "Pokud jde o sanaci OKD, tak to musí řešit OKD. Zisky tam byly," řekl. "Mně připadá, že bylo povinností řádně hospodařícího vlastníka, aby počítal s příchodem horších let," dodal.

RPG Byty spravují bytový fond, který dříve patřil společnosti OKD. RPG Byty spadají do investiční skupiny BXR, která prostřednictvím firmy New World Resources, v níž má dvoutřetinový podíl, vlastní i OKD.

OKD kvůli nerentabilní těžbě chce ke konci roku 2014 uzavřít Důl Paskov. Firma uvedla, že je ochotna těžbu prodloužit o dva roky, pokud se na nákladech na provoz dolu bude podílet stát. Urban ale dnes takovou možnost odmítl. "Pokud sociální demokracie bude hlavním proudem ve vládě, tak nedáme vlastníkovi ani korunu na to, aby tu situaci řešil," prohlásil. "Přestože chápeme tu složitou sociální situaci, tak nemůžeme z peněz daňových poplatníků na úkor celé České republiky financovat ztráty jednoho z privátních vlastníků," dodal.

Urban také uvedl, že je nutné, aby zásoby zbývajícího uhlí v Dole Paskov zůstaly i po útlumu těžitelné. Návrat k těžbě je podle něj možný, pokud by se změnily ekonomické podmínky. ČSSD proto podle Urbana nechce povolit zasypání dolu.

Urban také nevyloučil, že by stát mohl právě kvůli zachování přístupnosti zásob uhlí Důl Paskov po útlumu převzít. Zdůraznil ale, že vlastní útlum i jeho sociální následky musí řešit a platit současný vlastník, tedy OKD.

NWR hodlá ke konci roku 2014 uzavřít Důl Paskov, kde pracují asi 3000 lidí, kvůli tomu, že náklady na těžbu uhlí na dole převyšují tržní ceny suroviny. K delšímu provozování dolu je společnost ochotná přistoupit pouze v případě, že se stát nebo kraj bude na takzvané sociální těžbě finančně podílet. Roční provozní ztráta Paskova je podle NWR 1,5 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…