Podle Hájkova webu hrozí celému světu velký výbuch. Jde už o triliony dolarů

23.06.2014 19:05

Svět se topí v kvadrilionových dluzích a budou přicházet větší tržní bubliny než v roce 2008. Napsal o tom server Protiproud, který kritizuje zejména míru zadlužení ve Spojených státech i laxní přístup světových politických lídrů. Mělo prý dojít k zásadním reformám, a místo toho se znovu začala nafukovat tržní bublina. Vše prý skončí výbuchem.

Podle Hájkova webu hrozí celému světu velký výbuch. Jde už o triliony dolarů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podle serveru přesahuje světový dluh 223 kvadrilionů dolarů a nejvíce zadluženou zemí jsou Spojené státy. Ty dluží téměř 60 bilionů dolarů. Jedná se o součet různých typů dluhů – vládní, hypotéky, spotřebitelské úvěry a další.

Za čtyři desetiletí se dluh USA zvětšil sedmadvacetkrát

„To je částka tak šílená, že je těžké si ji představit nebo ji jen popsat. Zkusme to však: Kdybyste například žili v době narození Ježíše Krista a každý den svého života od té doby dodnes utratili osmdesát milionů dolarů, pořád ještě byste tuto částku nezvládli prošustrovat,“ vysvětluje autor článku Michael Snyder.

Přitom většina dluhu se nahromadila až v posledních desetiletích. „Před čtyřiceti lety činila celková dluhová bilance USA pouze kolem 2,2 trilionu dolarů. Nějakým záhadným způsobem jsme za ta čtyři desetiletí nechali dluh nabobtnat tak, že je dnes sedmadvacetkrát větší,“ tvrdí na serveru Protiproud.

Prý se tak současná civilizace nalézá v největší dluhové bublině všech dob. A vše prý může skončit jen absolutním výbuchem.

Lidé se zadlužují kvůli novému autu, a přitom nemají na splácení hypoték

Snyder kritizuje, že spousta lidí nemá problém se absolutně zadlužit kvůli pořízení nového auta. V první čtvrtině roku 2014 vystoupala výše průměrného úvěru na pořízení automobilu na přibližně 27 tisíc dolarů (v přepočtu kolem 556 tisíc korun). Výše průměrné měsíční splátky americké domácnosti na auto je pak 474 dolarů (9,5 tisíce korun). To už odpovídá splátce hypotéky.

Článek pak upozorňuje na skutečnost, že kolem 52 procent amerických občanů si de facto nemůže dovolit dům, v němž momentálně žijí. Mladí lidé si nemohou nové domovy dovolit, protože se často zadluží už během svých studií. V USA se v roce 2013 zadlužilo 70 procent vysokoškoláků průměrně 35 tisíci dolary (zhruba 710 tisíc korun).

Celý článek ZDE.

Světoví vůdci po roce 2008 přišili pár záplat, aby mohli znovu nafouknout tržní bublinu

Stejně jako Spojené státy se i zbytek světa topí v dluzích. „A naši takzvaní 'političtí vůdci' stále dělají, jako by toto tempo růstu dluhové zátěže, které o tolik předbíhá tempo celkového růstu ekonomiky, bylo udržitelné donekonečna,“ kritizuje Snyder a varuje před dnem zúčtování.

Varovným signálem prý byl už rok 2008. „Měli jsme zahájit masivní ekonomické reformy. Jenže místo toho světoví 'vůdci' jen přišili na děravý systém pár záplat, aby mohli znovu nafouknout na chvíli splasklé dobře známé tržní bubliny. Teď jsou ty bubliny mnohem větší, než byly před začátkem krize,“ uzavírá Snyder svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…