Podle Rady ČRo znamenaly vulgarity v Hovorech z Lán porušení zákona i kodexu ČRo

26.11.2014 15:34

Český rozhlas odvysíláním Hovorů z Lán, v nichž prezident Miloš Zeman pronesl vulgární výroky, porušil zákon i kodex Českého rozhlasu. Rada veřejnoprávní instituce uznala výjimečnost situace, kdy svou roli hrálo překvapení a respekt k hlavě státu. Do budoucna rozhlas vyzvala, aby v případě opakování podobné situace respektoval svůj kodex. Upozornění na porušení zákona kvůli odvysílaným vulgaritám Českému rozhlasu již dříve vydala také Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Podle Rady ČRo znamenaly vulgarity v Hovorech z Lán  porušení zákona i kodexu ČRo
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Astaně hovoří s českými novináři

Generální ředitel rozhlasu Peter Duhan na dnešním veřejném zasedání uvedl, že nepamatuje, kdy si rozhlasový pořad vysloužil takovou pozornost. „Český rozhlas udělal vše pro to, aby minimalizoval dopady na kodex," prohlásil Duhan s poukazem na upozornění moderátora a následné prohlášení rozhlasu.

„Situace se nedala předvídat a vypnout prezidenta bez upozornění také nešlo," řekl Duhan k vulgaritám, které zazněly v odpovědích hlavy státu. Příprava tematických okruhů i moderátora podle něj byla standardní. „Pokud by se situace opakovala, je rozhlas připraven reagovat velmi razantně," doplnil s tím, že prezidentu napsal osobní dopis, termín schůzky, o kterou požádal, ale zatím nezná.

Rozhlas se má v Hovorech z Lán řídit kodexem

Radní v diskuzi zmínili mimo jiné pasáž kodexu, která se věnuje živému vysílání a na kterou poukazovaly některé stížnosti. Dokument například uvádí, že „pokud je to proveditelné, nepřipustí Český rozhlas k účasti na živém vysílání osobu, u které je důvodný předpoklad, že by se mohla chovat urážlivě, vulgárně, nebo je pod vlivem alkoholu či omamných prostředků". Tuto část kodexu radní zmínili v usnesení a rozhlas vyzvali, aby se při Hovorech z Lán tímto pravidlem řídil.

Konkrétní pasáž kodexu citovali také v případě posledních Hovorů, konkrétně to, že moderátor má pravomoc odebrat hostu slovo v případě, že se „v živém vysílání určitá osoba projevuje tak, že nelze dostát povinnostem uloženým zákonem nebo kodexem".

Editor zasáhl i v případě, kdy v rozhlase mluvil kardinál Duka

Rada Českého rozhlasu se kritizovanému pořadu věnovala již před dvěma týdny. Dnes radní připomněli případ z loňského roku, kdy v rozhovoru s kardinálem Dominikem Dukou zasáhl editor. Duhan poukázal na to, že tehdy šlo o dodržení předvolebních pravidel. „Analogii bych v tom nehledal," řekl Duhan. Náměstek René Zavoral připomněl, že ani tehdy rozhovor nebyl přerušen, ale řádně ukončen v souladu s předvolebními pravidly.

Veřejnoprávní rozhlas už dostal od jiné rady upozornění

V minulém týdnu Český rozhlas od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) dostal za poslední Hovory z Lán upozornění na porušení zákona. Stejný postih si kvůli odvysílaným vulgaritám vysloužily i Česká televize a Nova, jež o výrocích také informovaly.

Prezident Zeman použil vulgarismy v přímém přenosu Hovorů z Lán 2. listopadu. V rozhovoru opakovaně použil vulgární výroky, když mluvil o ruské kapele Pussy Riot nebo služebním zákonu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…