Podle Sobotky je zvolení Pavla do funkce v NATO významným diplomatickým úspěchem ČR

20.09.2014 19:54

Dnešní zvolení náčelníka českého generálního štábu Petra Pavla předsedou Vojenského výboru NATO je významným diplomatickým úspěchem České republiky, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jde podle něj o ocenění české armády a jejího působení v Severoatlantické alianci. Sobotka to sdělil v tiskové zprávě. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) Pavlovo zvolení označil za výraz důvěry spojenců vůči České republice.

Podle Sobotky je zvolení Pavla do funkce v NATO významným diplomatickým úspěchem ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

Zvolení na jeden z nejvýznamnějších postů v rámci Aliance je podle Sobotky pro Pavla zřetelným profesním oceněním. „Jde nepochybně o ocenění jak schopnosti naší armády, tak i vůle České republiky podílet se aktivně na plnění našich spojeneckých závazků," dodal.

Pavel je prvním zástupcem východoevropských zemí v tak vysoké funkci v NATO

Sobotka stejně jako Stropnický připomněl, že je to poprvé, kdy se do takto vysoké funkce v rámci NATO dostane zástupce z takzvaně nových, východoevropských členských zemí. Premiér k tomu Pavlovi pogratuloval. „Je to samozřejmě velký úspěch," podotkl ministr obrany.

Pavel byl dnes předsedou Vojenského výboru NATO zvolen na jednání v litevském Vilniusu. Členové výboru mu dali přednost před kolegy z Itálie a Řecka. Současného šéfa výboru, dánského generála Knuda Bartelse, by měl Pavel nahradit příští rok.

Vojenský výbor je nejvyšším vojenským orgánem NATO, může předkládat návrhy a doporučení Severoatlantické radě, Výboru pro obranné plánování a Skupině pro jaderné plánování. Ve Vojenském výboru zasedají vojenští představitelé členských států NATO nebo náčelníci generálních štábů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…