Podle Švýcarů získal část peněz z MUS Pitr

17.02.2012 20:39

Švýcarští vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že část z celkem 12 miliard korun vyvedených z Mostecké uhelné získaly společnosti napojené na uprchlého podnikatele Tomáše Pitra.

Podle Švýcarů získal část peněz z MUS Pitr
Foto: red
Popisek: Podnikatel Tomáš Pitr

Vyšetřovatelé Česko požádali o provedení domovních prohlídek u jednoho z Pitrových advokátů a ve firmách, které Pitr dříve ovládal. Pitr je stále ve švýcarské vazbě. Už v listopadu 2010, nedlouho po Pitrově zatčení ve Svatém Mořici, poslal švýcarský soud českým úřadům klíčový dokument. Podle něj získaly firmy napojené na Pitra část peněz vyvedených manažery Mostecké uhelné, konkrétně tři miliony eur.

Spojitost s úmrtím Mrázka?

Jde o firmu Marila Invest zastupovanou Pitrovým advokátem Norbertem Ostrčilem. Peníze k ní doputovaly přes firmu Antinary Anstal, kde Ostrčil podle Švýcarů také figuroval. "Norbert Ostrčil je klíčovou osobou v souvislosti s vyšetřovanou skutkovou podstatou trestné činnosti," uvedl tehdy švýcarský soud. "Pokud by to tak bylo, tak by to bylo překvapivé. Nemám takovou informaci, že by to tak mělo být," komentoval to samotný Ostrčil.

Kvůli oběma kauzám Švýcaři požádali o provedení prohlídek nejen u advokáta Ostrčila, ale také ve firmě Marila Invest a ve firmě Bohemia dopravní. Ta sídlí v domě, před kterým byl zavražděn údajný šéf podsvětí Mrázek. "Tyhle spojitosti také nemůžeme komentovat, hlavně s ohledem na spolupráci se švýcarskou stranou," uvedla mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Iva Vojtková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…