Podle poslankyně Chalánkové norský postup míří k adopci hochů Michalákových

21.01.2015 12:54

Norská sociální služba se snaží podle poslankyně Jitky Chalánkové (TOP 09) postupně vytěsnit matku bratrů Michalákových z jejich života a usiluje o adopci hochů v Norsku. Pokud by česká diplomacie se svými kroky k návratu dnes devítiletého Denise a šestiletého Davida do Česka neuspěla, chce poslankyně požádat Sněmovnu o podání žaloby na Norsko. Chalánková to dnes řekla novinářům. O schůzku žádá norskou velvyslankyni.

Podle poslankyně Chalánkové norský postup míří k adopci hochů Michalákových
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

Norská sociální služba odebrala Michalákové a jejímu tehdejšímu manželovi děti v květnu 2011 kvůli podezření na násilí a sexuální zneužívání. Oznámení policie odložila, obvinění nepadlo. Matka mohla děti vídat dvakrát ročně po dvou hodinách, v úterý norská sociální služba schůzky zkrátila na 15 minut.

Norové postupně vytěsňují matku ze života chlapců

"Norská sociální služba výrazně přitvrdila podmínky... Norové zcela očividně postupnými kroky vytěsňují matku ze života chlapců a usilují o adopci, jak jinak si vysvětlit zkracování schůzek," uvedla Chalánková.

Sněmovna Sobotkově vládě loni v prosinci uložila, aby vyvinula maximální úsilí k vrácení chlapců do Česka, pokud by norská strana nechtěla spolupracovat na jejich svěření do péče jejich českých příbuzných. Kabinet se má také dotázat, proč chlapci zůstávají u pěstounů a žijí odděleně ve dvou náhradních rodinách, když obvinění nepadla. Dolní komoru Parlamentu má premiér o výsledcích informovat do 15. února.

Ve hře je i žaloba na Norsko podle Evropské úmluvy o lidských právech

Pokud by vláda neuspěla, chce Chalánková požádat Sněmovnu o zvážení žaloby na Norsko podle Evropské úmluvy o lidských právech. Podle poslankyně by ji společně podalo několik zemí, které mají podobné zkušenosti.

Chalánková žádá o schůzku také norskou velvyslankyni v Praze. Bude po ní prý chtít vysvětlení a informace, proč sociální pracovníci kontakty Evy Michalákové s jejími syny utlumují. Ambasáda v úterý totiž uvedla, že norská sociální služba děti neodebrala bezdůvodně a že matka českým úřadům neposkytla úplné informace. Ministryně práce Michaela Marksová Tominová (ČSSD) pak řekla, že vyjádření velvyslanectví je v souladu s údaji ve spisu. "Jsou to velice intimní věci," řekla s tím, že matka by je kvůli sobě a dětem neměla zveřejňovat.

Detaily k případu neposkytla ani Chalánková. Podle ní to není potřeba a je nutné posuzovat dnešní situaci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…