Podle předsedy EK se běženci musejí registrovat, aby jim byla zajištěna práva

27.10.2015 12:47

Běženci přicházející do zemí Evropské unie se musejí zaregistrovat, aby jim mohla být zajištěna odpovídající práva. Prohlásil to dnes předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Uvedl rovněž, že komise by mohla zmírnit rozpočtová pravidla pro země s eurem, které mají vyšší výdaje v souvislosti s uprchlickou krizí. Zvažovat to však bude případ od případu.

Podle předsedy EK se běženci musejí registrovat, aby jim byla zajištěna práva
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Předseda evropské exekutivy dnes zopakoval, že Evropská unie musí omezit nekontrolovaný příliv běženců na své území. Státy by rovněž měly informovat přicházející běžence o jejich právech a povinnostech, které rovněž mají.

„Řeknu to jednoduše: žádná registrace – žádná práva,“ prohlásil Juncker během dopolední rozpravy v sídle Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Členské země EU musejí podle Junckera udělat víc a musejí rychleji splnit své sliby ze zářijového mimořádného summitu k migraci. Na něm státy osmadvacítky například slíbily zvýšit svou finanční pomoc programům OSN na podporu uprchlíků i podpořit evropské agentury svými experty, kteří by například pomáhali s registrací migrantů v Itálii a v Řecku. „Státy se loudají, místo aby běžely,“ podotkl Juncker.

Uvedl rovněž, že komise by mohla upravit rozpočtová pravidla, tak aby byla flexibilnější a lépe reagovala na vyšší výdaje, které zemím s eurem mohou vznikat kvůli zvládání migrační krize. Postupovat ale bude případ od případu, neboť přístupy států k této problematice se liší. Země, která chce flexibilnější výklad rozpočtových pravidel, musí ukázat, že se k migrační politice snaží přistupovat zodpovědně, uvedl také.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …