Podle premiéra byla generální stávka zlomovou událostí pro pád režimu

27.11.2014 14:20

Generální stávka před 25 lety znamenala rozhodující zlomovou událost, po které se komunistický režim už nevzpamatoval. Jsou o tom přesvědčeni premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i předák odborů Josef Středula. Podle předsedy vlády se ale lidé i po čtvrtstoletí života ve svobodě bojí do odborů vstupovat. Řekl to dnes na sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů k výročí generální stávky.

Podle premiéra byla generální stávka zlomovou událostí pro pád režimu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka v rozhovoru s novináři

Středula vládu kritizoval za spory ministrů, zákon o státní službě či zvyšování platů ústavních činitelů. Poděkoval naopak za ochotu k dialogu či za růst minimální mzdy.

„Právě generální stávka znamenala rozhodující zlom. Sice jsme demonstrovali na náměstích - počínaje pondělkem, ale režim se neustále odvolával na to, že má podporu zaměstnanců a dělníků a že jen zmatení lidé demonstrují pod vlivem zkreslených informací," uvedl premiér. Podle něj při generální stávce nešlo už jen o reakci na zásah na Národní třídě, ale o vyjádření nespokojenosti s režimem, který „mlel z posledního" a který ztratil podporu zaměstnanců.

Předseda vlády míní, že listopadové události osvobodily nejen společnost, ale i odbory. Ty tak mohou naplno hájit zaměstnance. „Pokud se podíváme na to, jestli se lidé bojí angažovat v odborech, tak se velice často bojí, ačkoliv máme svobodnou společnost. Není tu politický tlak, vystřídal ho ekonomický," uvedl premiér. Podle něj má ekonomický tlak často horší důsledky a je důležité, aby představitelé státu roli odborů zdůrazňovali.

Středula kritizoval i služební zákon

Sobotka sám do odborů vstoupil před lety ještě jako ministr financí. Dál je členem odborové organizace. Odbory vznikly nyní i na Úřadu vlády. „Možná mi časem zkazí radost v rámci kolektivního vyjednávání," zavtipkoval premiér. Podle něj je důležité, aby „odbory zakořenily" i v malých a středních firmách a také v nově vzniklých závodech investorů. Právě na tyto investiční celky a na nedodržování práv zaměstnanců v nich i na nemožnosti být v odborech si vedení odborové centrály v posledních letech stěžuje.

Středula na sněmu dnes řekl, že se odborům nelíbí i spory ministrů na veřejnosti. Narážel na situaci na Ministerstvu spravedlnosti či na výpady mezi ministry financí a zdravotnictví. Předák kritizoval i služební zákon. Odbory se podle něj obávají toho, že státní správa nebude nezávislá. Nelíbí se jim ani zvyšování věku pro odchod do penze. Žádají také vyšší zastoupení zaměstnanců v dozorčích radách. Nejostřeji se předák vyjádřil o plánovaném zvýšení platů ústavních činitelů o 14,4 procenta, podle něj je nehorázné. Chválil naopak dialog s vládou a děkoval za zvýšení platů ve veřejném sektoru, růst minimální mzdy či zavedení kurzarbeitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…