Podle šéfa OSN vyžaduje řešení migrační krize velkorysost

19.10.2015 13:26

Řešení stávající migrační krize vyžaduje odhodlání a velkorysost, řekl dnes v Bratislavě generální tajemník OSN Pan Ki-mun během své oficiální návštěvy Slovenska.

Podle šéfa OSN vyžaduje řešení migrační krize velkorysost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální tajemník OSN Pan Ki-mun

„Naše reakce musí být vedena globální solidaritou a soucitem. Lidé, kteří prchají před politickým útlakem, chudobou a zuřícími konflikty, více než toleranci, potřebují ochranu a podporu,“ řekl šéf OSN v projevu na Univerzitě Komenského, která mu udělila čestný doktorát.

Soucítíme s těmi, kteří přišli o život při hledání míru a stability

Uprchlíci, kteří přicházejí do Evropy, hledají podle Pan Ki-muna bezpečnou, stabilní a prosperující budoucnost. „Mnozí přežili děsivý úděl v rukou převáděčů a jiných zločinců, nejméně 3000 (migrantů) zemřelo na útěku ve snaze o lepší budoucnost. Soucítíme s těmi, kteří přišli o život při hledání míru a stability,“ řekl.

Pan Ki-mun v projevu ocenil výzvu slovenského prezidenta Andreje Kisky, aby Slovensko respektovalo hodnoty solidarity a lidskosti vůči uprchlíkům. Kiska se v otázce migrační krize opakovaně dostal do sporu s levicovou vládou premiéra Roberta Fica, která se postavila proti přerozdělování uprchlíků v EU na základě kvót a která plánuje poskytnout azyl pouze dvěma stovkám syrských uprchlíků. Kiska naopak prohlásil, že přijetí několika stovek nebo i tisíc lidí prchajících před válkou a násilím by bylo v silách Slovenska.

Bolely mě nohy a měl jsem hlad. OSN nám pomohla

Šéf OSN a bývalý jihokorejský ministr zahraničních věcí v projevu řekl, že sám coby šestiletý kluk musel během korejské války prchat s rodiči z domova na bezpečnější místo. „Bolely mě nohy, byl jsem hladový. Tehdy přišla OSN a poskytla nám pomoc. Pro lidi v Koreji OSN byla jakýmsi světlem naděje. V současnosti miliony lidí stále považují OSN za světlo naděje pro svou budoucnost,“ řekl Pan Ki-mun.

Podle generálního tajemníka má OSN i slabé stránky, ale je nejuniverzálnější organizací, která zachraňuje životy milionů lidí a bojuje za udržitelné životní prostředí pro další generace. „OSN to ovšem nedokáže sama. Potřebujeme kolektivní odpovědnost, úsilí nás všech,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…