Podle studie je v Česku 66 tisíc státních úředníků

25.06.2014 13:01

Ze státního rozpočtu je placeno zhruba 427.000 zaměstnanců, 66.000 z nich lze označit za státní úředníky. Vyplývá to z nejnovější studie ekonomického institutu IDEA při CERGE-EI a neziskové organizace Zaostřeno. Na platy těchto státních úředníků rozpočet ročně vydává kolem 23 miliard korun. Studie uvádí, že počty státních úředníků se v posledních letech výrazně neměnily.

Podle studie je v Česku 66 tisíc státních úředníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce pro Prahu

Reálně objem platů za posledních deset let úředníkům stoupl o deset procent. V letech 2008 až 2012 ovšem reálné platy, tedy po odečtení inflace, úředníkům klesaly, a to i ve srovnání s průměrnou mzdou v ČR.

Více než polovinu z lidí placených rozpočtem tvoří zaměstnanci příspěvkových organizací v kapitole Ministerstva školství, tedy veřejných základních a středních škol, a necelá polovina (186.000) pracuje v tzv. rozpočtových organizacích. Z toho velkou část tvoří policie, armáda, hasiči a další sbory, uvádí studie.

Celkem 71.000 lidí tak pracuje v organizacích, které lze podle studie nazvat státní správou. „Protože je v tomto součtu zahrnuto zhruba 5000 příslušníků ozbrojených a ochranných složek, státních úředníků je jen zhruba 66.000," píše se ve studii.

Největšími zaměstnavateli jsou tři ministerstva

Nejvíce zaměstnávají ve státní správě podle studie tři ministerstva, a to financí, vnitra, práce a sociálních věcí, a jimi řízené organizace (například Úřad práce), které společně zaměstnávají přes 60 procent státních úředníků. Přímo na ministerstvech pracuje 29 procent státních úředníků, větší část pracuje v podřízených organizacích.

Reálný objem výdajů na platy státních úředníků za posledních deset let podle studie stoupl o zhruba deset procent. V roce 2012 výdaje na platy ve všech rozpočtových a příspěvkových organizacích dosahovaly 123,7 miliardy korun, z toho 23,5 miliardy korun ve státní správě.

V roce 2012 byl průměrný plat ve státní správě 26.841 Kč, na ministerstvech 36.741 Kč. „Tyto průměry přesahují parametry tarifů v rámci stávajícího systému odměňování. Například tabulkový plat státního úředníka v nejvyšší platové třídě s dvanácti lety zkušeností, bez osobního příplatku a příplatku za vedení je podle odpovídající tabulky 26.710 Kč," upozornila studie.

Veřejný sektor zaměstnává téměř pětinu všech pracovníků v ČR

Data tak podle autorů mohou naznačovat, že některé úřady kvůli získávání a udržení kvalitních lidí využívají velké míry volnosti, kterou systém odměňování poskytuje. Úřady mají možnost udělit zaměstnancům relativně vysoký osobní příplatek nebo odměny, popřípadě sjednat smluvní plat. „Stávající platové stupnice tedy nejsou dobrým indikátorem skutečných platů ve státní správě," dodali autoři studie.

Celkově český veřejný sektor zaměstnává podle studie a dat ČSÚ zhruba 935.000 lidí, tedy téměř pětinu pracovníků v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…