Podlehnou senátoři lobbistům? Billboardy od silnic nejspíš nezmizí

13.03.2012 19:25

Poslanecká sněmovna schválila návrh, díky kterému by do pěti let zmizely z českých silnic billboardy. Zákon ale pravděpodobně neprojde Senátem, na který tlačí lobbisté.

Podlehnou senátoři lobbistům? Billboardy od silnic nejspíš nezmizí
Foto: Archiv
Popisek: Kampaň proti bulváru

Poslanecká sněmovna schválila nečekaně striktní novela silničního zákona. Podle ní by měly do pěti let zmizet poutače nejen od dálnic, či rychlostních silnic, ale i od všech ostatních komunikací nižších tříd. Šance, že takové znění senátoři posvětí, je značně malá. Ukazuje se to na každém dalším jednání o návrhu. Naposledy v úterý dopoledne v hospodářském výboru. Většina přítomných tu podpořila návrh senátora Karla Korytáře, který striktní regulaci zcela ruší.

Dejte radši do pořádku silnice, vyzývají senátoři

"Když úplně zrušíte reklamy, seberete tím peníze obcím, půjde o značný výpadek DPH a spousta lidí ztratí práci," namítla podle serveru Týden.cz na schůzi senátorka Veronika Vrecionová (ODS). "Nejdříve si dejte do pořádku silnice a pak mi tvrďte, že jsou billboardy nějakým výrazným nebezpečím," bagatelizuje rizikovost poutačů senátor a starosta Příbrami Josef Řihák.

Zaprvé je tu silný lobbing reklamních společností, které by zákazem reklamy u silnic tratily stamiliony. Někteří senátoři novinku odmítají i kvůli tomu, že by podle nich jasně zvýhodnila jednu reklamní firmu na úkor ostatních. Výsadní postavení by měla získat firma JCDecaux, inzerující téměř výhradně ve městech. Některým senátorům se také nelíbí, že by na zákonu tratila "jejich" města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…