Podmínka za schvalování zabití českých vojáků. Státní zástupce chtěl pět let natvrdo, odvolává se

22.05.2020 14:41

Osmatřicetiletý Jiří Kopřiva gratuloval v létě 2018 „afghánským vlastencům“ k usmrcení tří českých vojáků. Policie ho však vystopovala, Kopřiva stanul před soudem a státní zástupce ho obvinil z propagace terorismu. Hrozil mu trest až 15 let vězení. Soud však dospěl k jinému závěru. Uložil Kopřivovi podmínku v délce trvání 6 měsíců.

Podmínka za schvalování zabití českých vojáků. Státní zástupce chtěl pět let natvrdo, odvolává se
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Nedlouho poté, co v roce 2018 zemřeli při patrole v Afghánistánu tři čeští vojáci - rotný Martin Marcin a desátníci Kamil Beneš a Patrik Štěpánek - se v ulicích Prahy objevil leták, v němž zazněla gratulace „afghánským vlastencům“ k úspěšnému usmrcení „tří českých žoldáků.

Policie zjistila, že leták stvořil a vylepoval osmatřicetiletý Jiří Kopřiva, který kvůli tomu stanul před soudem. Státní zástupce ho vinil z podpory a propagace terorismu. Pokud by byl uznán vinným, hrozilo by Kopřivovi 5 až 15 let vězení.

Podle informací ČTK však soud došel k závěru, že se Kopřiva propagace terorismu nedopustil. Kopřiva dostal jen podmíněný trest za schvalování trestného činu a za jeho podněcování.

Obžalovaný se za svá slova omluvil.

„Lituji toho, jak jsem formuloval své vyjádření. Omlouvám se rodinným příslušníkům padlých vojáků, jejich kolegům, známým, či komukoliv dalšímu, kdo byl či mohl být mým vyjádřením dotčen. Nebylo mým záměrem schvalování terorismu. Nechtěl jsem ve společnosti vyvolávat obavy z hrozby terorismu či teroristických útoků, ani jinak terorismus podporovat, nebo dokonce k němu snad podněcovat. Jsem zásadním odpůrcem násilí všeho druhu coby formy řešení sporů na všech úrovních - jak terorismu, tak jakýchkoliv zejména útočných válek,“ zaznělo z úst prozatím nepravomocně odsouzeného občana.

Trval však na tom, že operaci v Afghánistánu vnímá jako okupaci této země cizími vojsky a s tou zásadně nesouhlasí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…