Podmínky v průmyslu se zlepšily, jsou nejlepší od května 2011

03.02.2014 10:59

Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v lednu zlepšily na nejlepší hodnotu od května 2011. Index nákupních manažerů PMI totiž stoupl na 55,9 bodu z prosincových 54,7 bodu. Oznámila to dnes společnost Markit Economics. Index sleduje kromě výroby a nových objednávek zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby. Úroveň 50 bodů je v indexu předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Podmínky v průmyslu se zlepšily, jsou nejlepší od května 2011
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pracovník spouští NC frézu

Český PMI index tak podle analytika Raiffeisenbank Václava Frančeho následoval svůj německý protějšek, který v lednu rovněž stoupl. „Celkově výsledek lednového PMI indexu potvrzuje náš předpoklad pokračujícího oživování české ekonomiky, které je urychleno devizovými intervencemi ČNB," uvedl.

Oživení je přitom taženo zejména novými objednávkami ze zahraničí. Růst nových zakázek ze zahraničí je nejrychlejší za posledních 43 měsíců. Mimo nové zakázky rostla produkce a zaměstnanost, naopak klesaly zásoby. Růst cen vstupů zůstal i v lednu vysoký kvůli koruně oslabené devizovými intervencemi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…