Podnikatel Zbytek vystoupil v ČRo a poslal facku ruskému historikovi Kelinovi, který působí při české vládě

15.11.2017 17:58

Moderátor Jan Moláček přivítal ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu hosta, který se příliš často veřejně nevyjadřuje. Promluvil podnikatel blízký prezidentovi Miloši Zemanovi Zdeněk Zbytek, který má obchodní vztahy především s ruskými podnikateli. Za minulého režimu byl plukovníkem tankových vojsk, který stál na straně vládnoucích komunistů. Dnes se angažuje ve Straně Práv Občanů.

Podnikatel Zbytek vystoupil v ČRo a poslal facku ruskému historikovi Kelinovi, který působí při české vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbytek

Zdeněk Zbytek bude jedním z více než sta podnikatelů, kteří prezidenta doprovodí na cestě do Ruska. U Miloše Zemana oceňuje, že otevírá podnikatelům dveře do Ruské federace.

„Já jsem si tam musel velmi dlouho a těžce tu pozici budovat. To trvalo patnáct až dvacet let a trvá to do dneška. Ta moje generace už odchází do důchodu. Ta nová konkurence, to už jsou podnikatelé se školami v zahraničí, kteří umějí jazyky a není snadné se s nimi prosadit. Ta dřívější generace, tak jsme se znali z dob Sovětského svazu a bylo to podstatně jednodušší,“ konstatoval host.

Kromě toho se prý české firmy musejí vyrovnat se západními sankcemi vůči Rusku a ruskými protisankcemi. Volného prostoru, který kvůli tomu vznikl, prý okamžitě využili Číňané, Japonci a další země. „Jsou to firmy z Jižní Koreje, z Japonska, z Číny a samozřejmě i společnosti z Německa a Francie přes své firmy v Jižní Koreji a v Japonsku. Oni na to mají ty vazby, kdežto my ne.  Rusko bylo, jest a bude velmoc. Je to obrovské území s obrovskými zásobami surovin a se 140 miliony obyvatel,“ vypočítával host. Nebýt na takovémto trhu je risk, doplnil ještě. 

Právě proto je dobře, že prezident Miloš Zeman českým firmám pomáhá. „Prezident Zeman není závislý na nějakých lobbistech, kteří by mu říkali, co má říkat a co si má myslet, Miloš Zeman má své názory. Mluví plynule anglicky, mluví plynule rusky, bez papíru,“ chválil si prezidenta Zbytek.

Poměrně ostře se Zdeněk Zbytek vyjádřil na adresu historika a zástupce ruské menšiny ve vládní radě pro národnostní menšiny Alexeje Kelina, který v rozhovoru pro MF Dnes konstatoval, že ten, kdo v Rusku podniká, tu podniká v rámci takřka kriminálních struktur. Podle Zbytka ruský historik lže a podnikatel nechápe, proč to dělá. „Mně by taky zajímalo, z čeho tady žije,“ uvedl na adresu Kelina Zbytek. „Pan Kelin tady povídá svoje smyšlený báchorky a hází akorát špínu na svou rodnou zemi, což taky něco vypovídá o jeho charakteru. Ale budiž. K tomu podnikání, já tam podnikám 25 let a nezažil jsem, aby se tam ke mně nechovali slušně. Samozřejmě musíte respektovat místní zvyklosti,“ doplnil ještě.  

Nakonec přidal pár slov i na adresu Strany Práv Občanů, ve které se angažuje. Angažuje se v ní i přesto, že je tato strana odsouzena k zániku. „Ta strana prohrála, nezajímá občany, nezajímá voliče, ale ona už tu svoji funkci asi splnila, protože nebýt této strany, tak by se pan Zeman asi poprvé nestal prezidentem,“ uvedl k volebnímu výsledku SPO Zbytek. Strana nezískala ani 0,4 procenta hlasů.

Než se rozloučil s diváky, rázně odmítl, že by byl dnes proti NATO. Domnívá se prý také, že je pro nás výhodné členství v EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …