Podnikatel se 9 let skrýval v Karibiku, očistila ho amnestie, píše deník

30.01.2013 11:04

Amnestie očistila i údajného podvodníka, který se devět let skrýval v Karibiku. V dnešním vydání to uvedly Hospodářské noviny (HN). Muže loni v říjnu dopravilo české speciální komando zpět do ČR, načež podnikatel Jiří Štěpánek, odsouzený v nepřítomnosti k osmi a půl roku vězení, požádal o nový proces. Když tedy prezident Václav Klaus vyhlásil 1. ledna amnestii, vztahovala se i na Štěpánka.

Podnikatel se 9 let skrýval v Karibiku, očistila ho amnestie, píše deník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Štěpánek byl podle deníku odsouzen za podvod se škodou ve výši téměř 40 milionů korun. S komplici údajně vymýšlel pro svůj autosalon fiktivní kupce, pro které pak zprostředkovával leasing.

Byly odpuštěny i daňové podvody

Klausova amnestie zastavuje pravomocně neskončená trestní stíhání trvající déle než osm let. Sice se nevztahuje na uprchlíky, ale Štěpánka policisté dopravili z Dominikánské republiky do Česka před vyhlášením amnestie, takže již oficiálně uprchlíkem nebyl. Kvůli zahájení nového procesu se pak případ dostal mezi pravomocně neukončené, uvedl deník.

Podle deníku pomohla amnestie také Eddymu Lavreysenovi a Lence Hanušové, kteří byli stíháni v kauze daňových podvodů se škodou 76 milionů korun. Policie se případem zabývala od roku 1995. Lavreysen a Hanušová podle kriminalistů nabízeli firmám snížení daňového základu s pomocí fiktivních poradenských či zprostředkovatelských smluv. Detektivové vyšetřovali i firmy, které se údajně do podvodů zapojily, takže obžalovaných bylo nakonec 120 a jen pět let trvalo dokončit spis o 60.000 stranách, napsaly HN.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …