Podnikatelé chtějí generála Pavla. Vyhrál by nad Babišem

18.08.2022 10:56

Agentura Median vyzpovídala přes tisíc lidí a chtěla od nich slyšet, koho by v prezidentských volbách na počátku příštího roku volili. A ukázalo se, že generál Petr Pavel už má možná navrch nad Andrejem Babišem (ANO). Díky podnikatelům. Hlavní skupinou voličů Andreje Babiše jsou senioři.

Podnikatelé chtějí generála Pavla. Vyhrál by nad Babišem
Foto: Daniela Černá
Popisek: Generál Petr Pavel

Průzkum agentury Median ukázal, že bývalý premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš by sice vyhrál první kolo prezidentské volby, ale do kola druhého by s ním pravděpodobně postoupil generál ve výslužbě Petr Pavel, který by nakonec Babiše porazil.

V prvním kole by Andrej Babiš uspěl se získal 25,5 procenta. Generál Pavel by v prvním kole získal 21 procent.

Výzkum ZDE

„Andrej Babiš si udržel stejnou podporu jako v předchozím modelu (25,5 %). Má vysokou podporu zejména u lidí starších 64 let (42,4 %), dále mezi lidmi jen se základním vzděláním (55,6 %) a absolventy středních škol bez maturity (40,2 %). Podpora Petra Pavla zůstává na 21 %. Jeho volba je nejčastější mezi lidmi ve věku 25 až 54 let. Zaznamenává také nejvyšší podporu mezi absolventy VŠ (28,8 %) a mezi podnikateli (42,1 %). Je významně více zvažován mezi muži,“ uvedla agentura.

O třetí místo je poměrně velká tlačenice. Senátor Marek Hilšer má v průzkumu Medianu 7,5 procenta, ekonomka Danuše Nerudová je na tom na vlas stejně a odborářský předák Josef Středula má podporu sedmi procent voličů. Na záda této skupině dýchá ještě senátor Pavel Fischer, který má podporu 6,5 procent voličů.

5,5 procenta lidí dnes říká, že by volilo senátorku ODS Miroslavu Němcovou a 3,5 procenta lidí chce volit miliardáře Karla Janečka. Václav Klaus starší a Alena Vitásková by získali 3 procenta a vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová 1,8 procenta hlasů. Ale Bradáčová žádnou prezidentskou kandidaturu neoznámila. Přesto si na ni někteří lidé vzpomněli.

Ve druhém kole by generál Pavel získal 59,9 procenta a Babiš 40 procent. Ale je třeba dodat, že 25 procent voličů dává najevo, že v tuto chvíli neví, jak by se rozhodli.

Prezidentský průzkum Medianu

62,5 procenta dotázaných občanů říká, že by se volby prezidenta zúčastnilo určitě a dalších 7,5 procenta účast zvažuje. Naproti tomu 16,5 procenta respondentů v červencovém průzkumu uvedlo, že k volbě prezidenta určitě nepřijde. Dalších 8,5 procenta lidí ještě zvažují, zda k volbám hlavy státu také nepůjdou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…