Podnikatelé, plačte? Korunu osmdesát za kilowatt plynu. V Německu už od ledna

22.11.2022 11:02

Německo se rozhodlo urychlit zastropování cen energií pro domácnosti a menší firmy. Původně mělo platit od začátku března, nakonec ale budou pevné maximální ceny platit už od začátku roku.

Podnikatelé, plačte? Korunu osmdesát za kilowatt plynu. V Německu už od ledna
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý ministr pro hospodářství Robert Habeck

Aby vláda povzbudila odběratele k úsporám, bude se strop týkat pouze části průměrné roční spotřeby. V případě občanů je to 80 %, v případě malých firem 70 %. Domácnosti budou do tohoto množství odebírat plyn za v přepočtu 2,30 korun za kilowatthodinu, průmysloví zákazníci za 1,80 Kč.

Návrh vypracovaný expertní komisí v říjnu vyvolal velký rozruch. Zejména české firmy tvrdí, že taková podpora jejich německých konkurentů zcela znemožní férové hospodářské soupeření.

Původně měl strop platit od začátku března do konce dubna příštího roku, aby se lidé mohli v klidu připravit na novou cenu. Aktuální návrh ministra Roberta Habecka, o kterém píše web časopisu Spiegel, má ale začít platit už od ledna.

Energie mají být subvenovány ze stabilizačního fondu, do kterého spolková vláda dala 200 miliard eur. Podpora plynu má tvořit necelou polovinu této částky, podporována má být i cena elektřiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nedávno jsem četl výstižný příspěvek, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka 59 , 22.11.2022 11:29:33
cituji : "Putin nás má za nepřátele, Amerika za slouhy, Německo za protektorát, Maďarsko za podrazáky, Polsko za vyžírky jejich obchodů, Ukrajina za spižírnu a Katar za blbce." Až tam to dovedly naše vlády. Ovšem tato vláda fialové bídy, energolichvy, keťasů a zmaru hraje naprostý prim.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…