Podnikateli selhávaly ledviny, tak neposlal lejstro na finančák. Měl platit milionovou pokutu, až po letech se ho zastal soud

04.08.2020 19:30

Finanční správa vyměřila pokutu 2,43 milionu korun podnikateli Stanislavu Evjákovi, kterému v té době selhávaly ledviny, a nemohl reagovat na požadavky pracovníků Finanční správy. „Trpí chronickým selháním ledvin a je nucen třikrát týdně podstupovat 4,5hodinovou hemodialyzační léčbu, což je pro něj jak časově, tak psychicky velmi náročné,“ psalo se v rozsudku. Na to však Finanční správa nehleděla a pokutu mu ponechala. „Zdravotní důvody stěžovatele nepředstavují překážku trvalého charakteru, která by fakticky bránila úkon učinit,“ zareagovali pracovníci berňáku. Evják se zastání dočkal u Nejvyššího správního soudu. Nejde přitom o první prohraný spor Finanční správy.

Podnikateli selhávaly ledviny, tak neposlal lejstro na finančák. Měl platit milionovou pokutu, až po letech se ho zastal soud
Foto: Nejvyšší správní soud
Popisek: Nejvyšší správní soud

Na serveru Echo24 vyšel článek o prohraném sporu Finanční správy vůči podnikateli. Tomu byla Finanční správou vyměřena pokuta dva a půl milionu korun. Soud se jej však zastal a pokutu zrušil. Ke sporu došlo mezi podnikatelem Stanislavem Evjákem a finančním úřadem v Olomouckém kraji. „Podnikatel totiž na konci června v roce 2016 převedl devadesátiprocentní podíl ve společnosti EJVÁK na tehdejší společnost SUEZ Využití zdrojů za 24,3 milionu korun,“ informovalo Echo.

Celý článek ZDE

Anketa

Který moderátor talk show je lepší?

34%
hlasovalo: 8593 lidí

V rozsudku Nejvyššího správního soudu se však psalo, že Evják včas neoznámil správci daně, že příjem již obdržel a do konce lhůty měl podat daňové přiznání za období, ve kterém částku obdržel. „Jelikož stěžovatel svou oznamovací povinnost nesplnil, vyzval jej žalovaný k podání oznámení o osvobozených příjmech v náhradní lhůtě 15 dnů. Stěžovatel v určené náhradní lhůtě oznámení podal,“ psalo se v rozsudku. Finanční správa poté muži vyměřila pokutu ve výši 10 procent z neoznámeného příjmu, dostal tedy pokutu 2,43 milionu korun.

Argumentace Stanislava Evjáka byla ta, že od poloviny roku 2016 se mu prudce zhoršil zdravotní stav a v posledních třech letech, tedy od roku 2013, neporušil žádný účetní ani daňový předpis. To, že podnikatel neměl s daňovými pravidly v předchozím období problém, finanční úřad potvrdil. Pokutu však i tak vymáhal.

„V krátké době byl dvakrát hospitalizován a mnohokrát ambulantně vyšetřován v nemocnicích v Šumperku, Olomouci i Brně. Trpí chronickým selháním ledvin a je nucen třikrát týdně podstupovat 4,5hodinovou hemodialyzační léčbu, což je pro něj jak časově, tak psychicky velmi náročné. K žádosti doložil lékařskou zprávu ze dne 7. 5. 2018, která tvrzení o jeho špatném zdravotním stavu potvrdila. Dne 21. 5. 2018 svou žádost doplnil; v tomto doplnění dále popsal, jaká příkoří mu s ohledem na jeho zdravotní stav vznikají,“ pokračoval rozsudek.

„Skutečnosti tvrzené stěžovatelem však tento ospravedlnitelný důvod nenaplňují. Zdravotní důvody stěžovatele nepředstavují překážku trvalého charakteru, která by fakticky bránila úkon (oznámení osvobozeného příjmu) učinit. Nešlo ani o náhlou překážku, pro kterou by v zákonné lhůtě stěžovatel nebyl schopen úkon učinit,“ argumentovala Finanční správa, proč po něm pokutu požadovala.

Nejvyšší správní soud však výše zmíněné argumenty Finanční správy vyvrátil a Evjáka se zastal. „Je proto podle přesvědčení Nejvyššího správního soudu zcela pochopitelné, že stěžovatel v době, kdy trpěl takovými potížemi, které rozhodně nelze srovnávat s běžnými nemocemi či úrazy, upřednostnil před plněním svých administrativních povinností vůči správci daně (žalovanému) péči o sebe a svůj zdravotní stav. Takto závažné zdravotní potíže by nepochybně významným způsobem zasáhly a limitovaly každého člověka,“ uvedl Nejvyšší správní soud.

Dle Echa jde již o několikátou prohru Finanční správy. Například na konci června vydal Ústavní soud nález, v němž podrobil tvrdé kritice praktiky některých pracovníků finanční správy. Ti měli manipulovat s důkazy. Kromě toho Nejvyšší správní soud v půli července dospěl k závěru, že Ministerstvo financí prosadilo zákon v rozporu s unijním právem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…