Podplukovník Obrtel vyvrací zprávy o spolupráci s Rusy. Novináři prý popletli úplně všechno. Fašismus odmítáme, Konvičku jsme u nás vypískali, dodává

28.11.2015 17:22

„Nespojujeme svoje síly s žádnou politickou stranou. Nejsme extremisté. Bereme si z každé strany to, co je na ní dobrého. Na Národní demokracii je nesporně dobrá myšlenka vytváření domobrany,“ vysvětluje ParlamentnimListům.cz Marek Obrtel z Československých vojáků v záloze za mír. Jinak věc vidí generál Andor Šándor. „Jeden z domobranců v televizi řekne, že první co udělá je, že půjde vystřílet vládu. Proč ještě policie nekonala? Je to selhání státu, že něco takového umožňuje,“ domnívá se.

Podplukovník Obrtel vyvrací zprávy o spolupráci s Rusy. Novináři prý popletli úplně všechno. Fašismus odmítáme, Konvičku jsme u nás vypískali, dodává
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Obrtel

Anketa

Přejete si, aby Martin Konvička šel do basy?

4%
96%
hlasovalo: 18149 lidí
Extremisté zakládají domobrany, chtějí zbraně, zní dramatický titulek v úterních Lidových novinách. Článek pojednává o možném spojení Národní demokracie Adama Bartoše s takzvanými Československými vojáky v záloze proti válce plánované NATO. Jejich nejznámější člen, bývalý vojenský lékař a velitel polní nemocnice v Afghánistánu Marek Obrtel, prohlásil: „Jsme připraveni převzít od Národní demokracie úkol v metodické pomoci výstavby domobrany.“ 
 
Nespojujeme se s žádnou stranou
 
ParlamentniListy.cz požádaly o reakci Marka Obrtela. „Tato věta je zhruba jediná pravda, který v tom článku je,“ sdělil a opravil název spolku. „Už nějaký čas nejsme Českoslovenští vojáci v záloze proti válce plánované velením NATO. Náš oficiální název momentálně zní Českoslovenští vojáci v záloze za mír,“ upřesnil.
 
Spojují tedy své síly s Národní demokracií? „To je holý nesmysl. Nespojujeme svoje síly s žádnou politickou stranou, natož s nějakou stranou z pravého okraje spektra. Bereme si z každé strany to, co je na ni dobrého. Na Národní demokracii je nesporně dobrá myšlenka vytváření domobrany,“ vysvětlil. Proč je pro ně vytváření domobrany tak lákavé, nestačí snad policie? „Nestačí. Je těžce poddimenzovaná z pohledu větších akcí. Vycházím ze své osobní zkušenosti. Dělám na záchranné službě, a vidím to dnes a denně. Například v okrese Přerov – kde sloužím momentálně a stejné je to snad s výjimkou Prahy všude jinde – má policie několik hlídek ve službě. Takže je stačí odlákat na jeden případ. To znamená, že případný terorista může nahlásit závažnou dopravní nehodu, či loupež někde třicet kilometrů od centra. Tím odláká veškeré dostupné kapacity policie a pak si může půlhodinu až hodinu dělat co chce,“ objasnil. Vzorem pro vznik domobrany je pro něj Švýcarsko. „V každém domě bydlí někdo, kdo vlastní zbraň, byť v zapečetěném trezoru. Má tam zbraň, střelivo, uniformu. Ví co má dělat, ví kam se má postavit. Tímto způsobem dokáží reagovat na téměř každou krizovou situaci, která vypukne,“ uvedl Obrtel.
 
Domobrana – jediné řešení bezpečnostní situace
 
I když Obrtelovi přijde nápad na domobranu jako dobrý, není pro něj limitující, že vzešel z Národní demokracie, jejíž lídr Adam Bartoš proslul různými seznamy na kdekoho, což normální opravdu není? A myslet si, že nebude s nimi spojován, pokud se chopí jejich myšlenky na domobranu, je naivní? „Vytváření seznamů nepřijde normální ani nám. A je to možná naivní. Ale vždycky jsem říkal, že my sledujeme jen tu základní linii. Mír, stabilitu, prosperitu, integritu naší vlasti. Pokud se na tohle soustředíme, můžu zaručit, že se nikdy nedostaneme do područí nikoho. Ani Adama Bartoše. Nevyhraňujeme se doleva, doprava. Snažíme se z každého vzít to dobré. Jestli si Adam Bartoš dělá nějaké seznamy, to je jeho problém. My jsme si z jeho strany vzali to dobré, a to je ta domobrana,“ upozornil. 
 
„Troufám si říci, že je to jediné možné řešení bezpečnostní situace, jak se obyvatelstvo o svoji bezpečnost mohlo postarat samo. Proto jsme tuto myšlenku převzali i od takové strany jako je Národní demokracie. Jakkoliv s ní nemusíme ve všem souhlasit. A jsme ochotní se o to starat,“ vysvětlil. „Ano, postavil jsem se na jednom pódiu s Adamem Bartošem. Ale jasně jsme tam řekl, že jsme nadstraničtí. Pouze jsem uvedl, že jsem rád, že v této těžké době přišli s myšlenkou domobrany a rozpracovali ji. A my že tuto myšlenku od nich převezmeme. A to je tak všechno,“ zdůraznil.
 
Vypískali jsme Konvičku. Propaganda u nás nemá místo
 
Nicméně členem Československých vojáků v záloze i Národní demokracie je František Krejča, který je podle LN autorem ideje občanských hlídek. „Myšlenku rozpracoval do stavu, že už můžeme vypracovat koncepci, jak by domobrana měla vypadat,“ citoval deník Adama Bartoše. „Ano. František Krejča je příslušníkem Národní demokracie i členem našeho spolku. Máme ve svých řadách příslušníky mnoha politických stran. Naše síla je ale v tom, že na půdě Československých vojáků v záloze nemají šanci, aby tam šířili nějaké svoje stranické tendence,“ tvrdil Obrtel. Podle něj si to vyzkoušeli i na panu Konvičkovi. „Ten se nějakým záhadným způsobem objevil na naší úvodní demonstraci na Albertově. Nevěděli jsme, kde se tam vzal. Snažil se nás zahrnout programem své politické strany. A byl našimi členy vypískán. Jednoznačně mu bylo naznačeno, že tady nemá propaganda místo. Tím ale neříkám, že se od něj distancujeme,“ vysvětlil. „Distancuji se od těch, kteří opravdu sklouzávají dohněda. Českoslovenští vojáci v záloze nejsou příznivci žádných -ismů. Ani fašismu, ani extremismu. Máme úzký cíl, který chceme držet,“ doplnil Obrtel, který dle svých slov nemá žádné politické ambice. „Mojí ambicí je být dobrým lékařem,“ objasnil. 
 
Jsme ve válce. Přitom jsme ubezpečováni, že se nic neděje
 
Proč je podle něj domobrana aktuální dnes? Obrtel se rozhovořil o teorii takzvaného malého Schengenu. „Ochrana velkého Schengenu totálně selhala. Podle jedné z teorií by se ochrana soustředila do malého Schengenu několika vyvolených států. Veškeré uprchlické tábory a veškeré zlo pramenící z nezákonné imigrace bude mimo hranice malého Schengenu,“ řekl. Každý rozumný člověk podle něj vnímá to, že Evropa se zmítá v řadě neřešitelných problémů. „A nikdo je nechce řešit. Politická reprezentace Evropy odmítla stát na straně obyvatelstva Evropy a propůjčila se teorii nezákonné imigrace, multikulturalismu a podobně,“ domníval se Obrtel. „Jsme ve válce, jak se vyjádřil i prezident Hollande, ale na druhé straně jsme ubezpečováni, že se vlastně nic neděje. To jsou takové kontrasty. My si nemyslíme, že se nic neděje. Situace je nanejvýš kritická. Do Evropy proudí desetitisíce lidí, o kterých jsme přesvědčeni, že je nedokážeme integrovat,“ vysvětlil.
 
Je trapné, že podplukovník v záloze nezná zákony této země
 
Velkým kritikem Československých vojáků v záloze za mír je Ludvík Cimburek, poradce náčelníka generálního štábu a první český absolvent prestižního amerického výcviku Rangers.. „Je trapné, že podplukovník české armády, přestože v záloze, nezná zákony země, ve které žije. Ostraha hranic je úkolem policie,“ poznamenal. V případě, že policejní síly nestačí, musí podle něj vláda rozhodnout o nasazení vojáků k plnění policejních úkolů. Ti pak nosí pásku s nápisem Policie, mají pravomoci jako policisté a jsou pod policejním velením.
 
Lidé, kteří se ke spolku hlásí jsou dle vyjádření Cimburka „potenciálními adepty na spolupráci pro nepřátelské tajné služby“, které na českém území působí. „Osobně nepochybuji o tom, že tomuto spolku věnuje pozornost také Bezpečnostní informační služba a Vojenské zpravodajství,“ řekl Cimburek.
 
„Vše by mohlo být úsměvné, ale jen do okamžiku, až někoho z mladších příznivců spolku přestanou bavit branné hry v přírodě, tlachání přes facebook a rozhodne se vzít věci do svých rukou,“ varoval pro ČTK Cimburek, který je velitelem roty aktivních záloh 601. skupiny speciálních sil z Prostějova.
 
Jsem šokován. Proč policie doposud nezasáhla?

Šokován je bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby ČR generál Andor Šándor. „Jsem šokován, že něco takového se už delší dobu veřejně ví. Jsem šokován tím, že jeden z těch domobranců, který je řidičem autobusu na jihu Čech, klidně do televize řekne, že první co půjde udělat je vystřílet vládu ve Strakově akademii. A policie ještě nekonala. Chci se zeptat – proč ještě nekoná? Protože tohle je hodně přes čáru, aby se někdo takto vymezoval vůči vládě. Bez ohledu na to jaká je,“ sdělil ParlamentnimListům.cz. „Mně nevadí, že ti hoši jsou proti NATO. Žijeme v pluralitní demokratické zemi, kde může mít každý názor jaký chce. Je ale celkem evidentní, že tuto ozbrojenou složku asi Armáda ČR nevezme do svých řad. Protože naše armáda je pevnou součástí Severoatlantické aliance. Takže nelze počítat s lidmi, kteří jsou proti ní,“ vysvětlil generál.

„Za velmi nebezpečné tendence považuji to, že by tu mohlo dojít k tomu, že by stát ztratil monopol na bezpečnost. Stát ho musí mít. Tím nemyslím bezpečnostní agentury, které hlídají Tesco. Ale ozbrojené složky, které by se profilovaly ve vztahu k obraně čehosi či kohosi. Je to velmi špatný zárodek a jejich proklamovaná proruskost může být náborovou bází pro ruské tajné služby, především GRU, které pracují na našem území,“ konstatoval. Je to podle něj něco, co je velmi špatným trendem. „Nechci to omlouvat tím, že mohou vnímat tento stát jako nepříliš funkční. Jestli takto nazírají na věc, tak nejsou daleko od pravdy. On ten stát opravdu v některých aspektech se nezdá býti příliš funkční. Ale aby někdo bral zbraň do ruky s tím, že bude chránit cosi, mi přijde nepřijatelné,“ domníval se.

Selhání státu. Proč něco takového umožňuje?

Problém je podle něj i v tom, že u nás může beztrestně kdekdo nosit uniformu Armády České republiky, včetně armádního označení. „Umím si představit, jak se musí mnozí lidé procházející se po lese vystrašit, když narazí na takto oblečené a vyzbrojené skupiny. Kteří se takzvaně připravují na nějakou domobranu. Je tady vidět selhání státu, že něco takového vůbec umožňuje. Že umožňuje, aby se beztrestně nosila uniforma Armády ČR a že vůbec takováto skupina vůbec může vzniknout. Není přece možné, aby se takto profilovali a říkali věci, které hraničí s trestným činem,“ zdůraznil a doufá že podobné aktivity neunikly pozornosti Vojenského zpravodajství či BIS. „A doufám, že policie bude reagovat na to, co jsme viděli. Že jsou protiameričtí a profilují se prorusky, to je jejich názor. Který mě může zarážet, ale mají na něj právo. Ale prohlašovat co prohlašují, ozbrojovat se a připravovat k nějakému boji mimo struktury, které jsou k tomu ze zákona a ústavy této země stanovené, mi přijde jako velmi nebezpečný trend,“ uzavřel generál Andor Šándor.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…