Podpora Ukrajiny neslábne. Všichni vědí, že musí vyhrát. Fiala nemá pochyby

24.03.2023 15:05

„Podpora Ukrajiny členskými zeměmi EU je jednoznačná a stále silnější,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS) po summitu EU v Bruselu. Všechny členské státy si podle českého premiéra „uvědomují, že míru můžeme dosáhnou pouze tehdy, pokud pomůžeme Ukrajině s obranou, a pokud se Rusko stáhne“. „Jiná varianta není možná,“ zdůraznil Fiala. Evropská rada také odsoudila únosy ukrajinských dětí do Ruska a přivítala vydání zatykače Mezinárodního trestního soudu na Vladimira Putina.

Podpora Ukrajiny neslábne. Všichni vědí, že musí vyhrát. Fiala nemá pochyby
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Petr Fiala

„Na Evropskou radu jsme jeli s několika hlavními cíli. Zaprvé jsme se chtěli domluvit na zjednodušení investic do energetiky včetně nových jaderných zdrojů. Na tom, abychom posílili trh vnitřní a neposilovala se ochranářská opatření, která by poškodila české firmy, jež jsou závislé na exportu. Chtěli jsme také silnou podporu Ukrajiny, navýšit dodávky munice, podporovat trestní tribunál pro zločiny spáchané Ruskem na Ukrajině a upozornit na unášení ukrajinských dětí do Ruska,“ uvedl Petr Fiala.

K podpoře Ukrajiny již včera zazněla jednoznačná podpora ze strany členských zemí EU. „A jestli někdo předpokládal, že ta podpora po více než roce ruské agrese na Ukrajině bude slábnout, tak nemá pravdu. Naopak ta podpora je jednoznačná a stále silnější. Projevuje se to i na dohodě rady na plánu pro dodávky munice pro Ukrajinu,“ uvedl Fiala.

Anketa

Má Marian Jurečka vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 31386 lidí
Do toho se má zapojit český, evropský i mimoevropský průmysl: „Přislíbili jsme – a jsou to masivní čísla – dodat Ukrajině milion kusů munice do jednoho roku. Vedeme debaty o tom, že by do tohoto úsilí měli být zapojení i výrobci mimo Evropskou unii,“ uvedl Fiala.

„Je potřeba konat rychle a státy podle toho jednají. Všichni si uvědomují, že míru můžeme dosáhnou pouze tehdy, pokud pomůžeme Ukrajině s obranou, a pokud se Rusko stáhne z jejího území. Jiní varianta není možná,“ oznámil po jednání unijních lídrů v Bruselu.

Evropská rada také přivítala vydání zatykače Mezinárodního trestního soudu na Vladimira Putina. „Je to jakýsi první symbolický krok k dosažení spravedlnosti. Musíme dál pracovat na trestní odpovědnosti za ruské zločiny na Ukrajině,“ doplnil český předseda vlády.

Země Evropské unie jsou připraveny podílet se na krocích, které by bránily únosům ukrajinských dětí do Ruska a povedou k potrestání jejich strůjců. „Všichni unijní lídři výrazně odsuzují zrůdné únosy ukrajinských dětí do Ruska. Všichni jsme se shodli na tom, že je potřeba udělat všechno, co je v našich silách, aby k takovým činům nedocházelo, aby se děti vrátily zpět k rodičům a viníci byli potrestáni,“ řekl Fiala, který označil únosy praktikované Moskvou za „mimořádně odporné“. 

„Já to pokládám za něco mimořádně odporného. Rusko se tím přibližuje skutečně těm nejhorším režimům, jaké známe z minulosti,“ řekl Fiala k únosům. Šéfka komise vyčíslila počet unesených dětí na šestnáct tisíc dvě stě, navrátit se jich podle ní podařilo tři sta.

„Velký důraz je v závěrech kladen na podporu Moldavské republiky, na posílení bezpečnosti, stabilitu, dodávky energie a ekonomiku. Je to důležité z hlediska toho, aby nedošlo k převzetí Moldavska nějakými proruskými silami, i zde panuje jednoznačná shoda na nutnosti a správnosti podporovat Ukrajinu,“ řekl Petr Fiala k otázkám týkajícím se Ukrajiny. Následně se věnoval také otázkám ekonomickým a konkurenceschopnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fialo, Ty NEŠTĚSTÍ České republiky !!!!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebříza , 24.03.2023 16:36:25
Tvoje vrozená blbost nemá konce. Na co jsi šáhl, to jsi podělal. A při trochu chytrosti a inteligence jsi mohl být slavný. Chtělo to neválčit, získat 100 % ČEZu, stabilizovat u nás cenu energie a to bez burzu a stovky překupníků. Nevyhlašovat válku Rusku a nepodporovat Ukr. fašistický režim a dále odebírat plyn a ropu z Ruska. A většina bídy ba nás obcházela. Ale to bys nesměl zalézt, jako jako směšný sluha do americké a EU řiti.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…