Podpora pro válečného premiéra. V Moravcově průzkumu vystřelila ODS

13.03.2022 14:15 | On-line

Tradiční volební model agentury KANTAR, prezentovaný v Otázkách Václava Moravce, přinesl tentokrát nejvíce radosti do centrály ODS. Strana premiéra Fialy získala podle analytiků bonus válečného vůdce a po přibližně deseti letech sama překonala dvacetiprocentní hranici.

Podpora pro válečného premiéra. V Moravcově průzkumu vystřelila ODS
Foto: Repro ČT24
Popisek: Premiér Petr Fiala v Událostech komentářích

Naposledy měla ODS taková čísla za premiéra Nečase. Tentokrát si strana sama připsala 21 procent, což ji přiblížilo hnutí ANO, které si drží stabilní podporu 25 procent.

Na třetím místě je ve stranickém modelu SPD s 11,5 procenty, následováno STAN s 11 procenty. Piráti by získali 7,5 a koaliční partneři ODS - TOP 09 a lidovci - by se oba do Sněmovny dostali s 6,5, respektive 5,5 procenty.

Ostatní strany jsou daleko od vstupní pětiprocentní hranice, Přísaha a ČSSD se pohybují kolem tří procent a ostatní ještě níže.

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
Pokud by se voliči měli rozhodovat s koalicemi tak jako v říjnových volbách, vyhrála by celkem jednoznačně koalice SPOLU, která by získala 32,5 procent. Hnutí ANO by s 27,5 prakticky zopakovalo volební výsledek, stejně jako Piráti se STAN, kteří by získali 14,5 a SPD s 12 procenty.

Úspěch koalice SPOLU podle analytika agentury KANTAR Pavla Ranochy jednoznačně táhne ODS, která sama poskočila o pět procent. Zásadní nárůst podle analytika zaznamenala v průběhu měření po ruské agresi proti Ukrajině, kdy podpora premiérovy strany výrazně stoupla.

Když si KANTAR analyzoval, odkud noví voliči ODS přibývali, bylo to prý zejména od Pirátů, STAN, ale také od hnutí ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…