Podpořte přijetí 50 sirotků! navrhne zítra ve sněmovně TOP 09

18.09.2018 12:05

Zástupci TOP 09 vystoupili na tiskovém brífinku před jednáním Poslanecké sněmovny. A hovořilo se i o syrských uprchlících, kdy strana přijala usnesení, které bude dále navrhovat.

Podpořte přijetí 50 sirotků! navrhne zítra ve sněmovně TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová

„Chceme, aby vláda přijala do České republiky jako humanitární gesto jimi vybrané děti bez doprovodu, které jsou dnes v uprchlických táborech. Civilizovaná země by měla být schopná takovéhoto gesta. V silách České republiky je pomoci dětem, které jsou v nouzi. Jsme povinni těmto lidem pomáhat. 50 dětí, které navrhujeme, aby byly přijaty, je něco, co je naší povinností a doufám, že takovéto usnesení většina Poslancké sněmovny podpoří,“ uvedla poslankyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil se poté vyjádřil k novele trestního zákona, která má zpřísnit sankce proti týrání zvířat. „Budeme navrhovat, aby novela tohoto zákona byla pevně zařazena a projednávána ještě na programu této schůze,“ dodal Pospíšil.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek doplnil Adamovou. „Dovolte, abych se útrpně pousmál nad tím, co říkají někteří členové vlády. Že přijmout syrské uprchlíky vlastně nejde. A je to doprovázeno tradičním skandováním, že od Bruselu si nenecháme nic diktovat. Velká Británie, která odchází z EU, tak ze zákona rozhodla o přijetí 350 těchto dětí. A Izrael, který není členem EU, tak uděluje občanství stovce těchto dětí. Takže se nejedná o nic jiného než o zásady humanismu. A my chceme, abychom svojí politikou vůči těmto typům uprchlíků nedělali ostudu tak, jak to činí pan premiér Babiš,“ podotkl Kalousek. 

Pospíšil se pak vyjádřil ke kandidátovi ČSSD na ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka. „Nemá zkušenosti z exekutivy. Tímto krokem sociální demokraté rezignovali na snahu řídit ministerstvo zahraničních věcí. Reálným ministrem zahraničí bude Andrej Babiš a sociální demokraté budou dělat pouze stafáž,“ zmínil Pospíšil. 

Pekarová Adamová se pak ještě jednou vyjádřila k přijetí dětských uprchlíků. „My se de facto stavíme za iniciativu paní Šojdrové. Je jedno, kdo je tím nositelem. Exekutivní funkci má vláda, je na ní, aby konala. A my ji k tomu chceme vyzvat,“ zdůraznila. Podle jejích slov je pak možné si vybrat, jaké uprchlíky bychom přijali, v jakém věku. 

„Jde pouze o apel, abychom změnili stanovisko, které zveřejnil premiér minulý týden. To nám přijde nelidské a hloupé – z hlediska zahraniční politiky,“ řekl pak také k doplnění Kalousek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…