Podržte se: Takto to v Německu funguje s těmi, kterým nedají azyl

25.07.2016 10:52

V bavorském Ansbachu s velkou pravděpodobností došlo v noci na dnešek k bombovému teroristickému útoku. Stál za ním sedmadvacetiletý neúspěšný žadatel o azyl ze Sýrie, jenž se při pokusu o útok zabil. A řadu dalších lidí zranil. Novináři v Německu se teď ptají, proč Syřan pobýval na území Německa, když mu byla žádost o azyl zamítnuta už před rokem. Tady je odpověď.

Podržte se: Takto to v Německu funguje s těmi, kterým nedají azyl
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

Anketa

Který představitel by měl opustit svou funkci?

hlasovalo: 12728 lidí

Mladý Syřan se pokusil proniknout na hudební festival v bavorském Ansbachu, jehož se účastnilo na 2500 lidí. Měl u sebe výbušné zařízení a nelze vyloučit, že chtěl docílit co největšího masakru. Ostraha však Syřana nevpustila do areálu. Odpálil se proto na veřejném prostranství, sám zemřel a zranil dalších 12 lidí. Informuje o tom server bavorského deníku Süddeutsche Zeitung. Tentýž deník přinesl informace, že šlo o neúspěšného žadatele o azyl, jemuž byla žádost zamítnuta již před rokem. Novináři se teď ptají, jak je možné, že stále žil v Německu. Odpověděl jim ministr vnitra Joachim Herrmann (CSU).

„Postupovalo se v souladu s politikou Spolkové republiky Německo, která vychází z toho, že v Sýrii probíhá občanská válka. K vracení neúspěšných žadatelů o azyl dochází jen tehdy, když se uprchlík dopustí závažného trestného činu: vraždy, zabití či znásilnění. Ve všech ostatních případech se má za to, že je deportace nežádoucí,“ oznámil novinářům člen bavorské vlády.

Celý text v němčině naleznete zde

Německá legislativa v zákonu o pobytu počítá s tzv. institutem tolerance, podle něhož může za určitých okolností na území Spolkové republiky Německo zůstat i neúspěšný žadatel o azyl, jenž nemá povolení k pobytu. Pokud však jednou cizinec opustí území Německa, institut tolerance se na něj přestává vztahovat a nesmí se do země vrátit.

Tzv. tolerované osoby sice podle zákona nemohou pracovat, ale po dobu dočasného pobytu v Německu jim umožněno pracovat bývá. Tolerovaní neúspěšní žadatelé o azyl nemají právo pobírat sociální dávky. Ale i v této oblasti existují výjimky. V Německu podle úřadů žije více než 100 tisíc lidí, kteří nemají povolení k pobytu, ale jsou tolerováni. V některých případech prý takoví lidé žijí v Německu až deset let a jejich děti v některých ze spolkových zemí normálně chodí do školy a vzdělávají se s rodilými Němci.

Další informace v němčině naleznete zde

Od 1. července 2015 je v platnosti legislativa, podle níž mohou tolerovaní neúspěšní žadatelé o azyl nakonec získat trvalé povolení k pobytu. Lidé ve věku 15 až 20 let mohou získat povolení k trvalému pobytu, pokud v zemi žijí alespoň šest let, chodí v Německu do školy nebo vykonávají kvalifikovanou práci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…