Podvedli jste mě, naznačil Zeman vládě

03.11.2022 12:24

Prezident republiky Miloš Zeman vetoval zákon o státním rozpočtu ČR na rok 2022 a vrátil ho k projednání do Poslanecké sněmovny. „Důvodem mého veta je skutečnost, že příjmová stránka rozpočtu je nižší, než by mohla být, pokud by byla přijata novela zákona o daních z příjmů,“ vzkázal Zeman v dopisu, adresovaném předsedkyni Sněmovny Markétě Pekarové Adamové.

Podvedli jste mě, naznačil Zeman vládě
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Hrad na svých webových stránkách informoval, že prezident překvapivě vetoval zákon o rozpočtu ČR na rok 2022, který se v průběhu roku měnil. V půli října poslanci schválili novelu zákona o rozpočtu, která počítala se schodkem 375 miliard korun.

„Prezident republiky Miloš Zeman využil ve středu dne 2. listopadu 2022 své pravomoci stanovené v čl. 50 odst. 1 Ústavy České republiky a vrátil Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky zákon, kterým se mění zákon č. 57/2022 Sb., o státním rozpočtu České republiky na rok 2022,“ uvádí mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Zeman o tom prý informoval předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou formou dopisu, kde své rozhodnutí zdůvodnil. „Vážená paní předsedkyně, dne 27. října 2022 jste mi předložila k podpisu zákon, kterým se mění zákon č. 57/2022 Sb., o státním rozpočtu České republiky na rok 2022. Uvedený zákon na základě čl. 50 odst. 1 Ústavy České republiky vracím Poslanecké sněmovně k dalšímu projednání,“ napsal Zeman.

„Důvodem mého veta je skutečnost, že příjmová stránka rozpočtu je nižší, než by mohla být, pokud by předložené novele zákona o státním rozpočtu na rok 2022 předcházela novela zákona o daních z příjmů. Rozpočet tak vychází ze snížené daňové sazby u příjmů fyzických osob, čímž vzniká rozpočtový výpadek ve výši 90 miliard korun, to jest přibližně čtvrtina rozpočtového deficitu,“ vysvětlil prezident důvody svého veta.

Podle Zemana se přitom předpokládalo, že při zrušení superhrubé mzdy bude zmíněná daňová sazba vrácena na původní úroveň. „Tento veřejný závazek předkladatel uvedl v odůvodnění k návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti daní,“ uzavřel Zeman.

Odkazoval se na vyjádření tehdejšího premiéra Andreje Babiše v roce 2020, kdy byla i kvůli epidemii covidu zrušena superhrubá mzda. Premiér tehdy podle informací serveru idnes.cz Zemanovi slíbil, že zákon bude po dvou letech změněn.

Vrácení daní na úroveň z roku 2020 přitom vládě Petra Fialy doporučila i Národní ekonomická rada vlády (NERV). Zvýšení daně z příjmů by podle jejich odhadu přineslo státní kase až 120 miliard korun. Premiér Fiala ale tento návrh odmítl s tím, že přímé daně se zvyšovat nebudou.

„Vycházíme z programového prohlášení, ve kterém jsme se zavázali, že nebudeme zvyšovat celkové daňové zatížení občanů. Samozřejmě všichni vidí, že reagujeme rozumně na krizovou situaci, které čelíme, a že se snažíme nenechat občany a firmy v problémech,“ prohlásil Fiala, jak informuje Česká televize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…