Podvod 21. století? Čerpání evropských fondů v ČR, kritizuje Zaorálek

15.03.2012 13:26

ČSSD se obává, že čerpání evropských dotací bude vážný problém pro státní rozpočet. Navíc je to ostuda České republiky. Podle místopředsedy Lubomíra Zaorálka je čerpání evropských fondů u nás podvodem 21. století.

Podvod 21. století? Čerpání evropských fondů v ČR, kritizuje Zaorálek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

"Může to způsobit vážné problémy letošnímu státnímu rozpočtu. Vláda si naplánovala, že letos vyčerpá z fondů EU více než 100 miliard korun. Vzhledem k tomu, že už loni byl problém s čerpáním, tak jakékoliv pozastavení zpětného proplácení znamená vážný problém pro ministerstvo financí," řekl na brífinku předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podle něj bude muset vláda kvůli čerpání z evropských fondů přijít s dalšími úsporami. Jinak bude situace neúnosná. Zároveň jde ale o velkou ostudu České republiky v zahraničí.

"Já jsem přesvědčen, že podvodem 21. století je způsob, jak se v této zemi čerpají evropské fondy. Tady se čerpají obrovské prostředky bez kontroly, zároveň je o tom minimum informací a nikdo o tom nechce mluvit," prohlásil místopředseda Lubomír Zaorálek.

Podle Zaorálka by měla vláda více informovat poslance o tom, jak vůbec postupuje řešení problémů s čerpáním z fondů. Také by koalice měla prý vyvodit odpovědnost za své chyby.

Ministerstvo pro místní rozvoj ve středu potvrdilo, že Česko nebude do června žádat Evropskou komisi o zpětné proplacení peněz, které stát vyplácí příjemcům dotací z evropských fondů. Příjemci dotací ale podle úřadu budou dostávat peníze bez změny dál. Důvodem opatření jsou výtky komise vůči tuzemskému auditnímu a kontrolnímu systému.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…