Podvodníci, lžete a kradete pro Babiše. Jednání o návrhu, který budí takové vášně, sněmovna přerušila

07.07.2015 16:25

Ani dnes nedošlo ve sněmovně na biopaliva. Bod o pokračování daňového zvýhodnění vysokoprocentních a čistých biopaliv totiž byl na žádost ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) přerušen. Stalo se tak již popáté. Jurečka to zdůvodnil tím, že stále není ukončeno posuzování tohoto návrhu u Evropské komise.

Podvodníci, lžete a kradete pro Babiše. Jednání o návrhu, který budí takové vášně, sněmovna přerušila
Foto: aros.cz
Popisek: Pole řepky olejné

Sněmovna dnes opět přerušila jednání o sporném vládním návrhu, který umožňuje pokračování daňového zvýhodnění vysokoprocentních a čistých biopaliv. S návrhem na přerušení do příští schůze sněmovny vystoupil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Sněmovna se přitom předlohou zabývá už od dubna. Pokaždé ale projednávání bodu provází silná kritika opozice na adresu ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše kvůli údajnému střetu zájmů. Babiš totiž vlastní skupinu Agrofert, která patří mezi největší tuzemské dodavatele biopaliv.

„Lžete a kradete pro jednoho člověka, kterým je předseda ANO Andrej Babiš... Jste vláda podvodníků! Jste vláda korupčníků a lhářů! Jste  korupčníci a lháři!“ zmiňoval k tomu ve sněmovně již v květnu předseda poslanců TOP 09/STAN Miroslav Kalousek.

Tvrdil přitom, že podpora biopaliv poslouží především skupině Agrofert, takže Babiš je podle něj ten nejhlavnější zloděj.

Přitom Kalousek upozornil, že Ministerstvo financí samo vyčísluje daňovou úlevu na devět miliard korun, a pokud 60 procent trhu z toho má Agrofert, pak jde o pět miliard korun, které daňový poplatník zaplatí Agrofertu. „Tento komerční zájem se stal součástí politických dohod,“ vysvětloval k tomu Kalousek.

Program skončil v červnu

Návrh mimo jiné zachovává podporu vysokoprocentních biopaliv a zavádí u nich minimální daň, která dosud nebyla. V současné době jsou daňová zvýhodnění poskytována na základě programu, který ale skončil už ke 30. červnu. Vláda už loni schválila program podpory biopaliv, který má trvat až do roku 2020 a vychází z něj projednávaná novela zákona.

Miroslav Kalousek ale upozornil, že Česká republika je již od 1. července v režimu nepovolené veřejné podpory a porušuje své závazky k EU. Notifikace dosavadního programu již sice skončila ke konci června, ale platný zákon ji umožňuje.

Sněmovna v květnu neschválila návrh na ukončení nynější podpory biopaliv, který vznesl poslanec vládního hnutí ANO Karel Rais. Vládní poslanci tak podle Kalouskových slov upřednostnili finanční zájmy agrobaronů před závazky ČR vůči Evropské unii.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …