Pohoda na Primě před nedělním obědem. Komunistická poslankyně spokojeně chválila Marksovou, a pak si společně postěžovaly na Babiše

19.04.2015 11:58

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) a poslankyně Soňa Marková (KSČM) se setkaly v nedělní Partii FTV Prima. Hned v úvodu se shodly, že je správné zrušit druhý důchodový pilíř. Marková ho označila dokonce za nepovedený bankovní produkt. Notovaly si také v otázce, jak by to s penzemi mělo být nadále. Marková dokonce ministryni pochválila, že vláda plní komunistické priority. Došlo i na zálohové výživné, kde si Marksová rýpla do Babiše.

Pohoda na Primě před nedělním obědem. Komunistická poslankyně spokojeně chválila Marksovou, a pak si společně postěžovaly na Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

A jak to vůbec bude s odchodem do důchodu? Dnes není stanovena věková hranice odchodu do důchodu, ale vláda prozatím strop hodlá zakotvit na 65 letech. Čas od času se ale bude tato hranice znovu zkoumat a v případě potřeby bude posunuta. Marková si v této souvislosti pochvalovala, že vláda v podstatě plní volební sliby komunistů, na což Marksová reagovala se smíchem. „My se tu na řadě věcí shodneme, ale rozhodně bych to neviděla tak, že plníme priority KSČM,“ uvedla.

Lidé často nemají z čeho spořit, varovala komunistka

Ministryně také zdůraznila, že kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) vychází vstříc i lidem nad padesát let, kteří již dnes obtížně hledají práci. „Máme schválený národní akční plán pozitivního stárnutí, kde je připravena řada opatření, které mají vést zaměstnavatele k tomu, aby si vážili starších zkušenějších pracovníků. Pomoci tomu mají i ekonomické úlevy pro firmy, jež občany nad padesát let zaměstnají. Ohledně penzí by si podle ministryně měli lidé na stáří sami spořit v tzv. třetím pilíři.

Podle Markové je to chvályhodné, ale nemůže zůstat jen u toho. Vláda by také měla zrušit stropy pro platbu na sociální pojištění. Obratem také dodala, že mnoho lidí si vlastní spoření nemůže dovolit, pokud žijí od výplaty k výplatě.

Zálohové výživné

Následně se dámy věnovaly problematice zálohového výživného. Podle Marksové tady MPSV narazilo na nezájem dnes již bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové, která s tímto nápadem nechtěla mít nic společného. Podle Marksové by ale bylo dobře, kdyby se resort v této otázce zapojil. Ministryně práce doufá, že nový šéf resortu spravedlnosti Robert Pelikán zaujme trochu jiný postoj. Mimoto ministryně Marksová připomněla, že závazek zavést zálohové výživné podepsaly koaliční strany v koaliční smlouvě. „Pan ministr Babiš už mi na to několikrát odpověděl, myslím, že i veřejně, že byl hloupý, když to podepsal. Ale já předpokládám, že koaliční smlouvu podepsaly svéprávné osoby, které věděly, co dělají.“

Ve hře je v tuto chvíli asi 800 milionů korun a podle Marksové je naše společnost dost bohatá, aby to mohla zaplatit, pakliže si může dovolit vyplatit desítky milionů korun za tunel Blanka. Předběžně se počítá s tím, že by zálohové výživné mohlo činit asi 2 500 korun, což se příliš nelíbilo komunistické poslankyni. Dva a půl tisíce může stačit dětem v předškolním věku, ale jen těžko dětem starším.

Kauza bratrů Michalákových

Ve druhé polovině pořadu došlo i na kauzu bratrů Michalákových, toho času žijících v Norsku. Ministryně Marksová je i dnes přesvědčena, že je na místě opatrnost, veřejnost totiž nemá ke kauze dost informací, ale je jen na mamince, jaké informace poskytne. Šéfka MPSV poukázala také na to, že paní Michalákové české úřady v minulosti přispěly některými nápady, které však ona nezrealizovala. Příkladem může být učení českého jazyka u obou chlapců.

I v Česku ale máme tisíce případů, v nichž byly děti odebrány rodičům. Podle komunistické poslankyně Markové by stát měl pomoci rodinám v nouzi, aby české děti nebyly odebírány z rodin kvůli chudobě. Ministryně Marksová k tomu poznamenala, že problém odebrání dětí bývá mnohem složitější a má více rovin, které je třeba analyzovat. Vláda by se ale ráda postarala o to, aby v tom hrál problém chudoby roli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…