Pohodlně do Vídně? Za deset let, slíbil ministr Ťok

30.04.2017 18:19

Hostem Pressklubu Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1 byl ministr dopravy Dan Ťok (ANO). Kromě korunových dluhopisů předsedy hnutí ANO Andreje Babiše se hovořilo také o nadcházejících sněmovních volbách.

Pohodlně do Vídně? Za deset let, slíbil ministr Ťok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

Dan Ťok bude kandidovat do Poslanecké sněmovny jako lídr kandidátky v Karlovarském kraji. „Měl jsem několik nabídek do několika krajů, ale tento mi je nejbližší,“ řekl k tomu Ťok. „Udělalo se spoustu dobré práce a po všech těch kritikách, že vše zahajuju, ale nic nezakončuju, bych si rád někde střihnul pásku,“ zdůvodnil své rozhodnutí, které však podle něj nebylo lehké.

„Politika mi přinesla pár kil navíc, hodně stresu, nějaké zdravotní problémy a zvažoval jsem, zda to stojí za to. O přemlouvání někoho bych nemluvil,“ dodal, že se nakonec rozhodl sám.

Když se Ťoka Luboš Xaver Veselý zeptal na to, zda kvůli nynějším předvolebním půtkám v koalici ČSSD a ANO si ministr dopravy umí představit povolební spolupráci těchto dvou stran, Ťok odvětil: „V politice platí okřídlené ‚Nikdy neříkej nikdy‘. Neumím si představit, že by stejní lidé spolu vládli, ale že by strany spolu nedovedly komunikovat, to bych také neřekl. Probíhá tady jen permanentní předvolební kampaň,“ míní.

A samozřejmě se vyjádřil i ke kauze, která za spory stojí – kauza korunových dluhopisů společnosti Agrofert. Korunové dluhopisy jsou podle Ťoka zcela zákonný krok. „Dělat z toho takovou aféru mi přijde nedůstojné. A měl-li by být někdo popotahován, tak ten, jenž toto umožnil,“ řekl. O zatčení Andreje Babiše sice v minulosti slyšel, ale rozhodně popřel, že by tuto spekulaci slyšel na půdě Strakovy akademie. 

Řeč byla také o podnikateli Radimu Jančurovi, jenž v minulosti dal na autobusy telefonní čísla těch politiků, s nimiž nesouhlasí. „To, že má takovou reklamu na svých autobusech, nespadá do ranku Ministerstva dopravy. Je to podpásovka. Nepatří to do slušné společnosti. Jestliže je pan Jančura takto striktní k ostatním, tak by měl ukázat, že on sám nedělá nic nezákonného,“ míní Ťok a poukazuje na současné spekulace kolem Jančury a rovněž využití korunových dluhopisů.

„My čerpáme tak,  jak jsme očekávali. V roce 2015 se nám podařil husarský kousek, kdy jsme vyčerpali veškerou alokaci. Začali jsme zajímavě čerpat i druhé programovací období,“ poukázal následně Ťok na čerpání evropských dotací. „Evropské peníze samozřejmě rozumným způsobem investujeme. V soutěžích dosahujeme zhruba slevy 40 %,“ podotkl také Ťok. A vyjádřil se i k D1. „Situace bude stejná jako loni, ne horší,“ zmínil. 

„Podle původních plánů měla být hotová v roce 2024, my to utrpení chceme zkrátit na minimum. V roce 2020 by mělo být hotovo,“ řekl k dálnici ministr dopravy. Dostatek peněz na to podle jeho slov je. Do Vídně bychom pak měli pohodlně dojet zhruba za deset let.

Závěrem se pak Ťok vyjádřil i k prezidentským volbám a k vlastnímu kandidátovi hnutí ANO. „Zatím ta otázka není rozhodnuta definitivně,“ podotkl s tím, že ministru obrany Martinu Stropnickému (ANO), o němž se v té souvislosti hovoří, se příliš do volby nechce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…