Pohonné hmoty na trzích zlevňují. Českým pumpařům je to jedno

14.11.2022 17:21 | Analýza

Pohonné hmoty na světových trzích zlevňují, ale čeští pumpaři, ani společnosti jako Čepro na to nereagují. Data ukazují, že si pumpaři v průměru přihodili k nákupní ceně za litr nafty víc než čtyři koruny, u benzinu necelé 2,5 koruny.

Pohonné hmoty na trzích zlevňují. Českým pumpařům je to jedno
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: Ceny pohonných hmot v březnu 2022

Ačkoli pohonné hmoty na světových trzích postupně zlevňují, u českých pump to moc vidět není. Podle dat Lidových novin by především litr nafty mohl být výrazně levnější, než v reálu je. Už proto, že v Česku je daň odváděná z nafty výrazně nižší než daň odváděná z benzínu.

„Například minulou středu se na rotterdamské burze, dle níž se pro následující den kalkulují české ceny, obchodoval v přepočtu litr nafty za spotovou – okamžitou cenu 20,77 koruny, tedy o 3,87 koruny dráž než litr benzinu. V Česku to ale po započtení spotřebních daní obrací poměr ve prospěch nafty, která tak vychází o 52 haléřů za litr (a bez DPH) levněji než Natural 95. Velkoobchodní dodavatelé, jako je Unipetrol nebo Čepro, na to nereagují. A už vůbec pumpaři, kteří si v průměru přihodili k nákupní ceně za litr nafty přes čtyři koruny, u benzinu necelé 2,5 koruny. U dieselu jde o jednu z nejvyšších marží za poslední roky. Skutečností ale také je, že se jedná o průměrná čísla, řada pump má marži nižší, nakupuje za jiné než denní ceny. A také platí, že marže přes čtyři koruny se vztahuje na dosavadní listopadové ceny. Za celý říjen naopak podle kalkulace LN vycházela v průměru na korunu,“ napsal list.

Litr benzinu vyjde na 42 korun a litr nafty vyjde na 46 korun.

Pavel Kaidl, mluvčí Unipetrolu, upozornil, že cenu pohonných hmot ovlivňují i další okolnosti, jako např. stávky ve Francii, v jejichž důsledku mohlo dojít k růstu cen energií. Stávkovali totiž pracovníci francouzských rafinérií.

Server Seznam Zprávy upozornil, že od konce léta ceny pohonných hmot klesaly. Až do počátku října, kdy začaly opět růst.

„Ceny paliv v Česku za týden výrazně vzrostly. Benzin Natural 95 zdražil o téměř tři koruny na 41,92 Kč/l. Litr nafty stojí v průměru 45,29 koruny, což je o 2,29 Kč více než minulou středu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Pohonné hmoty začaly zdražovat od začátku října po zvýšení spotřební daně z benzinu. Analytici podobný vývoj očekávali,“ napsal k tomu server.

Server také upozornil, že ještě na začátku prázdnin litr Natural95 vyšel na 48 korun. Litr nafty stál přibližně stejně. Současně byla její cena o 11 korun vyšší než ve stejném období v roce 2021.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…