Pohonné hmoty u nás jdou nahoru nejvíc v EU. V Polsku zlevňují

17.08.2023 20:34 | Monitoring

Ceny pohonných hmot v České republice za poslední dva týdny zdražily téměř dvakrát více, než je průměr v Evropské unii. Benzín zdražil o 1,1 koruny. Cena nafty se zvedla o čtyři koruny. Na 37,50 koruny za litr. Spotřební daň se od srpna zvýšila o 1,5 koruny za litr. Jedinou zemí z Evropské unie, kde ceny pohonných hmot zlevnily, je Polsko.

Pohonné hmoty u nás jdou nahoru nejvíc v EU. V Polsku zlevňují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stojan čerpací stanice

Ceny benzínu a nafty se v České republice za posledních čtrnáct dní zvýšily, a to více, než je průměr v celé Evropské unii. V České republice stál litr benzínu k poslednímu červenci 38,30, o dva týdny později to bylo o 1,1 koruny více. V Evropské unii stoupl v průměru o 0,60 koruny, jak vyplývá z údajů zveřejňovaných Evropskou komisí.

V Evropské unii je benzín v České republice i přes zdražení desátý nejlevnější. O stejnou částku jako v Česku vzrostla cena benzínu v Rakousku, kde nyní řidiči za litr zaplatí 33,1 koruny. Nejdráž vyjde nákup benzínu v Nizozemí, litr tam stojí 50,1 koruny.

Více než v České republice za poslední dva týdny stoupla jeho cena například na Slovinsku – o 1,4 koruny za litr.

Nafta ve stejném období zdražila o čtyři koruny, z 33,50 koruny na 37,50 koruny za litr. V Evropské unii pouze o 1,80 koruny za litr. V Rakousku stoupla cena nafty o dvě koruny, na Slovensku a v Chorvatsku o 1,60 koruny. Česká republika však stále zůstává šestou zemí v Evropské unii s nejlevnější naftou.

Spotřební daň z nafty se od 1. srpna zvýšila o 1,5 koruny za litr, čímž se vrátila na stejnou úroveň z loňského května. Sazba spotřební daně z motorové nafty se tak vrátila na původní výši 9,95 koruny za litr.

Polsko je podle údajů zveřejněných Evropskou komisí jediným státem, ve kterém za poslední dva týdny benzín i nafta zlevnily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…