Pojďme přepočítat armádní techniku v provozu, vyzval kolegy na výboru pro obranu Karel Krejza z ODS

12.06.2020 16:10

Výborový týden. Období, kdy se poslanci scházejí nikoli na plénu, ale jednají v rámci jednotlivých výborů. Na tom pro obranu se tento týden řešilo poměrně zajímavé téma. O co jde? Poslanci rokovali nad zprávou NKÚ, která vyhodnocovala stav armády, ale také její nákupy.

Pojďme přepočítat armádní techniku v provozu, vyzval kolegy na výboru pro obranu Karel Krejza z ODS
Foto: ODS
Popisek: Karel Krejza

Podle toho, co na výboru jednotliví poslanci řešili, to vypadá, že velkým průšvihem jsou nedostatečné opravy armádní techniky. Na přetřes přišel i nákup nových tanků. Zpráva NKÚ upozorňuje například na stárnutí obrněných vozidel, nedostatečný servis spojený technikou, ale také na podfinancování armády. Ve zprávě je dále zmíněno, že bojová připravenost Pandurů byla ve sledovaném období 70 procent a tanky T-72 byly bojově nasaditelné jen ze 43 procent. Ministr obrany Lubomír Metnar na výboru uvedl, že v případě Pandurů je aktuálně jedenáct čekajících na servis, a jen jeden není bojeschopný.

„Kontrolní zprávy všech úřadů nebo komisí, které si pan generál Opata zřídil, beru jako podporu proto, aby se vědělo, co se má dělat, aby se práce zlepšila, aby se zefektivnila,“ nechal se slyšet poslanec Karel Krejza (ODS). Tím však jeho neutrálně zabarvená řeč skončila, dále pokračoval spíše kriticky. Nebyl však rozhodně jediný, kdo na náčelníka GŠ AČR generála Opatu a na ministra obrany Metnara směřoval nepříjemné dotazy.

„Slyšeli jsme tady mnohokrát, že v minulosti byl rozpočet na opravy velmi poddimenzován. Proto byla neprovozuschopnost techniky na tak vysoké úrovni. A já, když jsem se zeptal, jak čerpáme v letošním roce rozpočet na opravy, tak jsme za období 1.1. až 31.5., když škrtneme prosinec, tak je to za půl roku na úrovni 16 %. To mě, upřímně, neuklidňuje. Když jsme tedy podceňovali problém v uplynulých letech, čekal bych, že budou požadavky na to, abychom byli na úrovni 150 %. Ale my jsme na šestnácti. Buď jste to udělali geniálně dokonale, že jste tu techniku dali dohromady bez peněz, anebo mi tam něco logicky nesedí,“ dodal dále. 

Sám Krejza by nelpěl na opravách houfnic DANA, možná tanků, BVP, to podle něho nemá smysl. Ale zaměřil by se na Pandury, Iveca a Titusy. Své kolegy dokonce pozval na výlet.

„Mám takový nápad, který bych tady dal k dispozici. Té techniky máme desítky kusů, 106 Pandurů, plus dvacet, vozidel Iveco a Titus také asi nejsou stovky. Myslím si, že bychom si mohli udělat výlet. Podívat se na místě, vidět, jak ta technika je provozuschopná. Ať nám vojáci vyvezou techniku, ukážou, jak funguje. Je nás tady ve výboru osmnáct. Když se rozdělíme na tři, čtyři skupiny, tak během týdne můžeme vidět, spočítat si, odčárkovat, kolik té techniky je vlastně opravdu v provozu, a nepotřebujeme NKÚ, byť samozřejmě za tu zprávu děkuji. Mně tady logicky nesedí, že máme 16 procent čerpání na opravy,“ podotkl.

Předsedkyně výboru pro obranu Jana Černochová (ODS) kolegu doplnila, s tím, že členové výboru nedávno byli v posádce v Hranicích na Moravě a techniku viděli a opravila ho v tom, že Titusy armáda ještě ve své výbavě nemá. 

Připomeňme, že aktuálně je ve hře největší armádní zakázka v historii České republiky – jedná se o nákup 210 bojových vozidel pěchoty za 52 miliard korun. V souvislosti se zprávou NKÚ to však vypadá, že je nebude mít kdo opravovat. 

Vzhledem k rozsáhlé agendě se budeme jednáním výboru zabývat v dalším textu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…